avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Achizitie directa sau eludare prag valoric ?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Achizitie directa sau eludare prag valoric ?

Buna. Cum interpretati urmatoarea situatie:
- exista un proiect privind executia unei lucrari de consolidare a unei cladiri. Proiectul are ca valoare estimata a lucrarilor ce se incadreaza conform pragului valoric la procedura cerere de oferta.
Este posibil ca autoritatea contractanta sa puna la dispozitie executantului materialele de constructie si utilajele, urmand a fi contractate doar partea de manopera si executie ?
Daca este posibil, in acest caz, valoarea estimata rezultata a manoperei se incadreaza in plafonul valoric de 15000 euro fara tva - Achizitie directa.
In concluzie, se poate organiza achizitie directa pentru contractarea partii de manopera, cu punerea la dispozitie a materialelor de catre autoritaea contractanta ? Sau trebuie organizata procedura de cerere de oferta care sa includa in valoarea estimata atat costul materialelor cat si costul manoperei? Va rog lamuriri. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
dana.sm, utilizator
Cel mai recent răspuns: dana.sm , utilizator 10:27, 22 Octombrie 2010
Buna,

Si cum ramane cu sectiunea 2 - Reguli de estimare a valorii contractului de achiziţie publică a capitolului II - Reguli comune aplicabile pentru atribuirea contractului de achiziţie publică din O.U.G. nr. 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ?
Potrivit art. 29 din OUG nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare " (1) În cazul în care autoritatea contractantă îşi propune să achiziţioneze lucrări pentru care urmează să pună la dispoziţie executantului materiale, utilaje, echipamente tehnologice sau orice alte amenajări şi dotări necesare execuţiei lucrărilor, atunci valoarea estimată a respectivului contract de lucrări trebuie să includă atât costul lucrării care urmează să se execute, cât şi valoarea totală a facilităţilor menţionate. (2) În cazul în care obiectul contractului de lucrări îl constituie execuţia unui ansamblu de lucrări care presupune, după caz, şi furnizarea de echipamente, instalaţii, utilaje sau alte dotări aferente, atunci valoarea estimată se determină avându-se în vedere valoarea totală a întregului ansamblu. (3) În cazul în care o lucrare permite execuţia pe obiecte/loturi, pentru care autoritatea contractantă îşi propune să atribuie, unuia sau mai multor executanţi, contracte distincte de lucrări, atunci valoarea estimată trebuie determinată avându-se în vedere valoarea cumulată a tuturor obiectelor/loturilor care intră în componenţa lucrării respective. În cazul în care valoarea cumulată a tuturor obiectelor/loturilor care intră în componenţa lucrării respective depăşeşte pragul valoric prevăzut la art. 124 lit. c), atunci autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura cererii de ofertă numai pentru obiectele/loturile care îndeplinesc în mod cumulativ, următoarele condiţii: a) valoarea estimată, fără TVA, a obiectului/lotului respectiv este mai mică sau egală cu echivalentul în lei a 500.000 euro; b) valoarea estimată cumulată a obiectelor/loturilor pentru care se aplică prezenta excepţie nu depăşeşte 20% din valoarea totală estimată a lucrării."

A se vedea si dispozitiile art. 19, teza 1 din actul normativ mai sus indicat "Art. 19 - Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări"

It's up to you! :P
Multumesc frumos pentru raspuns. Prevederile legale prezentate mai sus le cunosteam si in baza lor am solicitat pareri la situatia prezentata. Este posibila sau nu aplicarea achizitiei directe a partii de constructii-montaj, autoritatea contractanta punandu-i la dispozitie executantului materialele ?
daca legea spune ca valoarea estimata in functie de care se alege procedura se calculeaza si prin insumarea materialelor, utilajelor puse la dispozitie, atunci nu se poate. procedura este aleasa in functie de valoarea intregului proiect.
Multumesc.
- Cum se desfasoara procedura de achizitie in cazul in care autoritatea contractanta pune la dispozitie materiale si contracteaza doar partea de manopera?
- In cazul in care exista proiect de executie, cum isi intocmeste executantul oferta ? prezinta doar pretul manoperei calculata cu inchiderea de deviz?
- Ce se intampla cu materialele puse la dispozitie de autoritatea contractanta? apar in devizul oferta fara valoare ?
- Ce valoare va avea la final contractul ? As dori niste lamuriri va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundamentarea economica a modului de formare a pretului. vionovac vionovac Am participat la selectie de oferte si, pentru ca pretul nostru este mai mic decat 85% din valoarea estimata a proiectului respectiv, ne-au solicitat ... (vezi toată discuția)
Valoarea estimata a unei lucrari - subevaluata de proiectant! mada_ladybird mada_ladybird Exista vreo lege - pentru a solicita autoritatii contractante reevaluarea unei lucrari, valoarea estimata a acesteia fiind subevaluata de catre proiectant! (vezi toată discuția)
Incredintare directa lucrare (manopera) amyca amyca Lucrez la o institutie publica si trebuie sa realizez o lucrare de reabilitare termica (termoizolatie exterioara) cu materiale primite prin donatie. Daca ... (vezi toată discuția)