Buna ziua, as dori sfatul dvs. asupra urmatoarei spete:
Reclamantul-persoana fizica a solicitat recunoasterea raporturilor juridice de munca si in consecinta reconstituirea vechimii in munca in perioada x-y, precum si obligarea paratei-persoana juridica la plata drepturilor salariale restante. Reclamantul a sustinut ca pentru o parte din aceasta perioada (10 luni) a lucrat fara ct. de munca incheiat in forma scrisa si inregistrat la ITM (din culpa angajatorului), iar in cealalta perioada (6 luni) a lucrat in temeiul unui ct. de cesiune de drepturi de autor (raporturile dintre parti fiind in realitate raporturi de munca si nu de colaborare).
Probe-inscrisuri si martori. In drept-art. 269/1 si 296/1 codul muncii.
Prima intrebare: fata de obiectul cererii, considerati ca este o cerere in constatare sau in realizare?
A doua intrebare: avand in vedere faptul ca intre momentul incheierii acordului verbal dintre parti (pe care reclamantul il considera ca fiind data incheierii contractului de munca) si momentul introducerii cererii de chemare in judecata au trecut 2 ani, pot invoca tardivitatea introducerii actiunii, in temeiul art. 283 (1) a) din codul muncii : Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă?
Multumesc
Nu este aplicabil art.283 alin.1 lit.a , ci art.283 alin.2 C.mun. ... prin urmare, cererea este depusa in termen...
Este o actiune in constatare ... daca admite actiunea, instanta va constata ca între parti au existat raporturi juridice de munca în perioada respectiva.
Aparari
iuliainstant
Buna ziua, revin cu speta de ieri, cu alta intrebare. Speta este:
Reclamantul-persoana fizica a solicitat recunoasterea raporturilor juridice de munca si in ... (vezi toată discuția)