avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neplata obligatiilor salariale- cine raspunde? ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neplata obligatiilor salariale- cine raspunde? Administratorul sau asocatii?

Buna ziua,

as avea nevoie de ajutorul dvs. cu urmatoarea nelamurire:

Intr-o firma sunt 4 asociati. Unul dintre asociati este si administrator. Acum firma are niste datorii la finante (datorii legate de plata impozitelor salariale). Nelamurirea mea este: cine este raspunzator pt. neplata acestor obligatii? Administratorul sau toti cei 4 asociati?

Am inteles ca e vorba chiar de caz penal, evaziune fiscala... e adevarat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 10:29, 27 Ianuarie 2008
Evaziunea fiscala e altceva, presupune as fi ascuns venitul, nu sa il fi declarat dar sa nu platesti la timp.

Raspunzator este administratorul, insa numai ceilalti asociati pot hotari actionarea lui in judecata pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Fata de terti (cum e administratia financiara) raspunde societatea, ea va fi executata daca e cazul, iar peste ceea ce se poate acoperi din patrimoniul societar, raspund asociatii - numai in limita capitalului social subscris.
persoana in cauza este asociat in firma respectiva cu 1% .... si banuiesc ca capitalul social este 200 ron.... :)

Inca o intrebare: in situatia aceasta, cum poate pers. respectiva sa iasa din firma? El este doar asociat, nu si administrator, nu a participat niciodata la activitatile firmei (de aceea este asociat doar cu 1%), insa administratorul firmei este plecat din tara si nu este de gasit....

multumesc.
Administratorul ar trebui schimbat imediat!

In privinta retragerii din societate, legea prevede:

Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.

Vezi unde se incadreaza si mai vorbim.
Raspunzator e administratorul si e caz penal numai daca se poate dovedi retinerea la sursa.
In rest plateste societatea care este cu raspundere limitata. :))
Romy a scris:
In rest plateste societatea care este cu raspundere limitata.

Raspunderea limitata este a asociatilor, nu a societatii! Societatea raspunde integral cu patrimoniul propriu, numai daca nu se acopera pasivul asa intervine si raspunderea patrimoniala a asociatilor, in limita aportului la capitalul social.

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala in limita capitalului social subscris clientX clientX Buna ziua! Am o nelamurire privitoare la textul legii enuntat anterior. In cazul in care un SRL cu capital soc de 200RON si un patrimoniu mult mai mare, dar ... (vezi toată discuția)
Cesionarea unei firme cu datorii la stat atrage schestrul statului pe bunurile noului administrator? Ramona35 Ramona35 Daca cesionez o firma cu datorii la stat si banca...Asupra cui revine problema achitarii? 1.) Daca noul administrator nu va achita...i se va pune sechestru pe ... (vezi toată discuția)
Am preloat un srl si am surpriza sa apara cu multe datori.....ce pot face ...???? bebe4ever bebe4ever Am fost asociat cu cineva din 2007 pana in februarie anul acesta ....asociatul mia cedat partile lui si cand am fost la finante am constatat ca intre datoriile ... (vezi toată discuția)