avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AM PRELOAT UN SRL SI AM SURPRIZA SA APARA CU MULTE ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AM PRELOAT UN SRL SI AM SURPRIZA SA APARA CU MULTE DATORI.....CE POT FACE ...????

Am fost asociat cu cineva din 2007 pana in februarie anul acesta ....asociatul mia cedat partile lui si cand am fost la finante am constatat ca intre datoriile inscrise in documentele contabile si realitate este o fff mare diferenta..20.000 ron cum il pot obliga pe fostul asociat sa platesca ,cum trebuie sa actionez legal....

Pe scurt eu stiam ca sunt 5000 ron datori la stat dar au aparut acum cand am scos certificatul fiscal(imi trebuia pentru un lesing) sa constat ca de fapt sunt 25.000 ron de plata....panalizari,dobanzi,,...etc......nu am stiut sa scot acest certificat inainte de cesiune.....ce pot face in acesta situatie /???????

Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Scrie in contractul de cesiune care sunt datoriile societatii? Cine era administratorul societatii inainte de cesiune si cine acum?
nu scrie in contract decat ca mia predat cele 10 parti ....atat..nu se mentioneaza...datori pasive,active.......

eu am fost administrator inainte si acum am ramas asociat unic

dar chiar nu am stiut cum sa fac sa aflu ce datori sunt ...decat ce era in actele contabile stiam de ele....si daca nu imi trebuia certificatul fiscal nu aflam nici acum sincer...am fost pe dinafara...
Asociatul acela v-a vandut dvs partile lui sociale, fara legatura cu activul sau pasivul societar. Ce nu inteleg nicicum este cum de dvs, in calitate de administrator, nu ati stiut de datorii. Raspunderea pentru situatia societatii din acea perioada este, in principiu, a dumneavoastra. Situatia s-ar schimba numai in cazul in care se dovedeste ca asociatul respectiv a facut singur acte juridice prejudiciabile pentru societate.
Asociatul in cauza a fost si administrator?Daca da societatea dumneavoastra il poate actiona in instanta pentru neindeplinirea mandatului sau indeplinirea necorespunzatoare in relatiile cu fiscul daca avea mandat de reprezentare in acest sens . ( Vezi actul constitutiv).
In caz contrar cesiunea inseamna instrainarea partilor sociale eventual la un pret stabilit de parti , parti sociale ce reprezinta participarea asociatului la patrimoniul societatii care insemna de fapt activul si pasivul acesteia . Dummneavoastra ca asociat aveati posibilitatea sa verificati situatia finaciara reala a societatii respectiv starea patrimoniului. Deci nu puteti invoca nestiinta sau eroarea . Asociatul odata cu partile sociale transmite toate drepturile sale
fata de patrimoniul social asa cum exista la momentul cesiunii fara sa fi e obligat sa garanteze vreo datorie a sociatatii. Insa problema este alta daca a fost administrator.

Mihaileanu Florian Sebastian a scris:
parti sociale ce reprezinta participarea asociatului la patrimoniul societatii care insemna de fapt activul si pasivul acesteia .

Dati-mi voie sa nu fiu de acord. Partile sociale sunt contributie la capitalul social, or capitalul social si patrimoniul social sunt doua notiuni complet distincte.

Asociatul odata cu partile sociale transmite toate drepturile sale
fata de patrimoniul social

Aceeasi chestiune. Asociatii nu au drepturi asupra patrimoniului social.

Alte discuții în legătură

Cum scap de o societate cu datorii la stat ????? bebe4ever bebe4ever Buna ziua as avea si eu nevoie de cateva lamuriri daca se poate. in 1997 am infintat un srl am fost 2 asociati acum de 1 luna asociatul mi-a cedat mie partile ... (vezi toată discuția)
Executarea capitalului social a unui srl Andrei Koszti Andrei Koszti In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL. Societatea nu MAI ... (vezi toată discuția)
Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)