avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AM PRELOAT UN SRL SI AM SURPRIZA SA APARA CU MULTE ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AM PRELOAT UN SRL SI AM SURPRIZA SA APARA CU MULTE DATORI.....CE POT FACE ...????

Am fost asociat cu cineva din 2007 pana in februarie anul acesta ....asociatul mia cedat partile lui si cand am fost la finante am constatat ca intre datoriile inscrise in documentele contabile si realitate este o fff mare diferenta..20.000 ron cum il pot obliga pe fostul asociat sa platesca ,cum trebuie sa actionez legal....

Pe scurt eu stiam ca sunt 5000 ron datori la stat dar au aparut acum cand am scos certificatul fiscal(imi trebuia pentru un lesing) sa constat ca de fapt sunt 25.000 ron de plata....panalizari,dobanzi,,...etc......nu am stiut sa scot acest certificat inainte de cesiune.....ce pot face in acesta situatie /???????

Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Bineinteles ca sunt doua notiuni distincte si chiar daca legea si doctrina spun ca , capitalul social reprezinta un gaj general al creditorilor nu putem crede ca un capital minim de 200 ron poate garanta vreo creanta.
Eu m-am referit la faptul ca partile sociale ca titluri de valoare dau dreptul asociatului - procentual cu cota sa de participatie , la patrimoniul social care de regula este variabil in functie de activitatea personei.
Ex . La o participatie de 30% din capitatalul social am dreptul ca asociat daca sunt exclus sau ma retrag la o suma valorica in raport cu procentul detinut fata de patrimoniul social ci nu fata de capital . Ar fi culmea altfel.
Gajul creditorilor este patrimoniul social, nu capitalul. Capitalul reprezinta doar limita in care raspund asociatii.
In ce priveste drepturile aplicabile in caz de retragere sau excludere, acolo prevede expres legea ce se intampla dar nu este relevant pentru situatia de care discutam.
"Este adevărat faptul că fondul (capitalul) social reprezintă gajul general al creditorilor chirografari "....(Gh. Piperea, Societăţi, p. 63.Acelasi lucru Predoiu societati comerciale . Normal ca investit poate produce un patrimoniu superior -asta este si ideea constituirii societatii comerciale si anume profitul , si deci patrimoniul social are mai mare importanta pentru creditori . Dar ce te faci cu un capital indisponibilizat EL NU CONSTITUIE GAJ GENERAL?
De ce nu cititi bine legea inainte sa intrati in discutii? Nu vreau sa isc o polemica dar m-ati provocat sau poate este greu sa ma fac inteles mai ales fata de specialisti.
ok..va multumesc...dar in concluzie il pot forta in vreun mod legal sa plateasca jumatate din aceste datori...adica jumatatea lui..caci aceste datori sau acumulat in timp ce era si el asociat in firma...???
bebe4ever a scris:
il pot forta in vreun mod legal sa plateasca jumatate din aceste datori...adica jumatatea lui..caci aceste datori sau acumulat in timp ce era si el asociat in firma...???

Nu vad cum. Daca nu si-a asumat vreo obligatie referitoare la starea societatii la momentul respectiv, era obligatia dvs sa va interesati ce cumparati. Ba mai mult, cum dvs erati administrator, chiar aveati obligatia sa stiti ce se intampla in societate si care e situatia ei reala. Administratorii sunt raspunzatori pentru activitatea societatii, nu asociatii.

Mihaileanu Florian Sebastian a scris:
De ce nu cititi bine legea inainte sa intrati in discutii? Nu vreau sa isc o polemica dar m-ati provocat sau poate este greu sa ma fac inteles mai ales fata de specialisti.

De cate ori citesc articolul 1718 din codul civil tot, despre patrimoniu vorbeste. Sau poate vorbiti de alta lege?
Capitalul social este parte din patrimoniul social, asa incat si valoarea capitalului social este inclusa in gajul general de care vorbiti.

Dar ce te faci cu un capital indisponibilizat EL NU CONSTITUIE GAJ GENERAL?

Nu imi dau seama despre ce vorbiti. Capitalul social nu e niciodata indisponibilizat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scap de o societate cu datorii la stat ????? bebe4ever bebe4ever Buna ziua as avea si eu nevoie de cateva lamuriri daca se poate. in 1997 am infintat un srl am fost 2 asociati acum de 1 luna asociatul mi-a cedat mie partile ... (vezi toată discuția)
Executarea capitalului social a unui srl Andrei Koszti Andrei Koszti In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL. Societatea nu MAI ... (vezi toată discuția)
Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)