Buna ziua!
Am o nelamurire privitoare la textul legii enuntat anterior.
In cazul in care un SRL cu capital soc de 200RON si un patrimoniu mult mai mare, dar pt care nu s-a facut cerere majorare capital social, in afara laturii penale in care inteleg ca nu se mai tine cont de cap soc, cum este tratata raspunderea asociatilor?
In limita capitalului social de 200 RON sau se va scoate la licitatie patrimoniul firmei?
Sper ca am expus destul de detaliat speta.
Va multumesc.
In cazul in care firma da faliment, asociatii se bucura de raspundere limitata la cei 200 RON pe care i-au depus la infiintarea firmei.
Bineinteles, in cazul insolventei, se va vinde intreaga firma, va fi lichidata, adica transformata in bani lichizi pentru acoperirea datoriilor.
Pentru restul de datorii, daca se considera ca administratorii sunt culpabili... atunci vor fi obligati sa raspunda cu averea personala.
Dar nu asociatii raspund, ci administratorii.
Daca asociatii sunt administratori, atunci ei raspund in calitatea lor de administratori.
Daca sunt doar asociati si nu au semnat acte si au facut acte de administrare, atunci nu raspund cu nimic.
Raspunderea cu capitalul social inseamna ca in urma lichidarii nu mai pot recupera cei 200 RON. Nu inseamna ca trebuie sa ii mai plateasca inca o data.
De exemplu, daca firma are un capital social de 1 miliard, atunci asociatii raspund cu acel miliard... adica il pierd, nu il mai primesc inapoi daca firma e in faliment si nu poate iesi din faliment.
Va multumesc pt raspunsul dvs exhaustiv.
Dar ramin tot la nelamurirea mea si incerc sa fiu cit mai la obiect.
De ce se face majorare capital social din profit?
Care este scopul, care sunt avantajele?
Zau ca nu vad vreun beneficiu....
Societatea comerciala in calitate de persoana juridica raspunde cu intreg patrimoniul sau.
Asociatii raspund in limita capitalului social.
Insa...daca exista o anumita raspundere delictuala a asociatiilor, acestia vor raspunde nu doar in limita capitalului social.
[EDITAT]
Bancile si unele institutii finantatoare (inclusiv de stat) calculeaza bonitatea firmei luand in calcul si marimea capitalului social, la acordarea creditelor.
Pt dl av alberto
multumesc inca o data pt raspuns
Desi stiam raspunsul( si eu ca romanul...) am crezut ca poate o mai fi ceva ce-mi scapa si asteptam sa aud. Poate contabiliceste o fi stind altfel treaba...