avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sfat pentru recuperarea prejudiciului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sfat pentru recuperarea prejudiciului

postez din nou aici pentru ca primul post l-am plasat in alta sectiune si cred ca aici este mai portivit.
Problema mea este in felul urmator: in anul 2009 mi-a fost furata o motocicleta din fata blocului,in 3 saptamani au fost prinsi hotii,in numar de 2. a fost deschis un dosar care are numarul sub forma "xxxx/P/2009" pana in momentul de fata nu sa recuperat prejudiciul creat deoarece la recuperarea motocicletei lipseau o mare parte din piese.
Intrebarea este ce trebue facut pentru recuperarea prejudiciului deoarece de cate ori am fost la procuratura sa intreb de dosar mi se raspunde ca citez: "Se afla in pronuntare...."
multumesc anticipat pentru raspunsuri si pareri.
Dosarul va fi trimis spre solutionare in instanta . In instanta in cadrul dosarului penal va fi solutionata si latura civila cu privire la prejudiciu.
Mai este drum lung pana la recuperarea prejudiciului, cel putin trei ani si asta in cazul in care veti avea ce executa la cel care a produs prejudiciul.
Cod procedura penala
Art. 15. - Constituirea ca parte civila
Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

Calitatea de parte civila a persoanei care a suferit o vatamare prin infractiune nu inlatura dreptul acestei persoane de a participa in calitate de parte vatamata in aceeasi cauza.


Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
praporgescu, utilizator
In situatia mentionata ,in care dosarul se afla spre competenta cercetare si solutionare la parchetul responsabil ,va revine obligatia sa asteptati solutia autoritatii
V-ati constituit parte civila?

Problema e ca, penalul tine in loc civilul, adica, chiar daca ati fi ales calea raspunderii civile, procesul ar fi suspendat pana se rezolva cel penal.

In ambele cazuri ( actiune civila in penal sau actiune civila in civil) trebuie sa asteptati solutionarea procesului penal.

Rabdare!
procesul nu ar fi suspendat cum spun altii, ci doar ar putea fi suspendat deci nu obligatoriu
iar daca intentati actiunea civila separat de procesul penal o sa platiti si o taxa de timbru

Alte discuții în legătură

Cum se recupereaza prejudiciul Florin.Frusinoiu Florin.Frusinoiu Buna ziua. Problema mea este in felul urmator: in anul 2009 mi-a fost furata o motocicleta din fata blocului,in 3 saptamani au fost prinsi hotii,in numar de 2. ... (vezi toată discuția)
Am fost furat,vreau cateva sfaturi. Florin-Razvan Florin-Razvan nu o sa stau sa relatez toata povestea ca va dura prea mult. In linii mari situatia sta asa : aveam motocicleta parcata in fata blocului unde locuesc. Intro ... (vezi toată discuția)
Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)