avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de imprumut

Ziua buna!
Doresc sa stiu daca un contract de imprumut, incheiat la un notariat, parafat,semnat, intre doua persoane fizice pentru o suma de bani, in cazul in care imprumutatul intarzie plata inapoi sau o refuza, are putere in caz de inaintarea cazului in instanta? Daca trebuie sa mai precizez ceva, spuneti-mi, va rog, si revin cu completari.
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:25, 21 Octombrie 2010
Contractul de imprumut la notar este act autentic si constituie titlu executoriu. Aveti avantajul ca nu mai apelati la instanta.
In caz de neplata la termen, mergeti direct la executorul judecatoresc.
Succes!
Puteti, va rog, sa detaliati procedura? Nu sunt familiarizat cu ce ar presupune acest lucru. Ce inseamna a merge direct la executor judecatoresc? Si cum ar insemna sa recuperez suma respectiva?
Cum sa va explic ca mergeti direct la executor? luati troleibuzul si coborati in statia unde e un birou al unui executor judecatoresc.

1. Daca imprumutatul nu va plateste datoria la termenul specificat in contract, puteti sa il executati silit;
2. Pt a-l executa silit aveti nevoie de titlu executoriu ( veti avea din start=contractul de imprumut la notar);
3. Executarea silita inseamna sa va recuperati suma prevazuta in contract ( suma imprumutata+dobanzi sau ce stabiliti dvs. de comun acord);
4. Executarea silita se face doar de catre executorul judecatoresc. Mergeti la el cu contractul de imprumut ( dupa ce expira termenul dar nu mai tarziu de 3 ani) si el va incepe procedura. Daca imprumutatul nu are banii respectivi, executorul ii scoate la licitatie bunuri mobile/imobile ( casa, masina etc.), le vinde si va da banii.


!Cine nu are titlu executoriu trebuie sa intenteze actiune in instanta, sa administreze probe ( inscrisuri, martori etc.) si instanta decide daca da o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu. Se exercita toate caile de atac si dupa ce ramane hot. def. si irevoc. , investit cu formula executorie se poate merge la executor. La dvs. nu mai e cazul daca faceti contractul la notar. Este din start titlu executoriu.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract imprumut cu garantie imobiliara intgril intgril Buna ziua!am imprumutat niste bani unui prieten si am facut un contract de imprumut cu garantie imobiliara.In cazul in care nu imi returneaza suma pana la data ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut fortune12 fortune12 Ziua buna, Am un contract de imprumut incheiat intre 2 persoane fizice incheiat la notariat, cu parafa notariatului, autentificat. Eu sunt in calitate de ... (vezi toată discuția)
Datorii...si iar datorii andrei_24 andrei_24 buna seara..am si eu o nelamurire.am imprumutat unei persoane o suma de bani si am facut un contract la notar pe care scrie ca in caz ca nu primesc banii pana ... (vezi toată discuția)