Ziua buna!
Doresc sa stiu daca un contract de imprumut, incheiat la un notariat, parafat,semnat, intre doua persoane fizice pentru o suma de bani, in cazul in care imprumutatul intarzie plata inapoi sau o refuza, are putere in caz de inaintarea cazului in instanta? Daca trebuie sa mai precizez ceva, spuneti-mi, va rog, si revin cu completari.
Multumiri anticipate!
Contractul de imprumut la notar este act autentic si constituie titlu executoriu. Aveti avantajul ca nu mai apelati la instanta.
In caz de neplata la termen, mergeti direct la executorul judecatoresc.
Succes!
Puteti, va rog, sa detaliati procedura? Nu sunt familiarizat cu ce ar presupune acest lucru. Ce inseamna a merge direct la executor judecatoresc? Si cum ar insemna sa recuperez suma respectiva?
Cum sa va explic ca mergeti direct la executor? luati troleibuzul si coborati in statia unde e un birou al unui executor judecatoresc.
1. Daca imprumutatul nu va plateste datoria la termenul specificat in contract, puteti sa il executati silit;
2. Pt a-l executa silit aveti nevoie de titlu executoriu ( veti avea din start=contractul de imprumut la notar);
3. Executarea silita inseamna sa va recuperati suma prevazuta in contract ( suma imprumutata+dobanzi sau ce stabiliti dvs. de comun acord);
4. Executarea silita se face doar de catre executorul judecatoresc. Mergeti la el cu contractul de imprumut ( dupa ce expira termenul dar nu mai tarziu de 3 ani) si el va incepe procedura. Daca imprumutatul nu are banii respectivi, executorul ii scoate la licitatie bunuri mobile/imobile ( casa, masina etc.), le vinde si va da banii.
!Cine nu are titlu executoriu trebuie sa intenteze actiune in instanta, sa administreze probe ( inscrisuri, martori etc.) si instanta decide daca da o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu. Se exercita toate caile de atac si dupa ce ramane hot. def. si irevoc. , investit cu formula executorie se poate merge la executor. La dvs. nu mai e cazul daca faceti contractul la notar. Este din start titlu executoriu.
Succes!