avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare imprumut
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare imprumut

Ziua buna,
Am un contract de imprumut incheiat intre 2 persoane fizice incheiat la notariat, cu parafa notariatului, autentificat. Eu sunt in calitate de IMPRIMUTATOR. Daca IMPRUMUTATUL ma intarzie cu plata sumei o perioada de timp, pot sta linistit ca in caz de situatie neplacuta de recuperare a sumei sa folosesc acest contract in instanta? Si cu sanse mari de castig? Sau se poate trece direct la executare silita? Daca aveam posibilitatea de a atasa o poza as fi pus ctrct sablon aici. Una dintre prevederile ctrct-ului mentioneaza (citez): "In cazul in care termenul de restituire nu este respectat, imprumutatul este pus pe drept de intarziere, fara vreo alta formalitate sau curgerea vreunui termen, prezentul contract constituind tiltu executoriu."
Ma poate ajuta acest contract sa stau... "linistit"?
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 14:47, 21 Ianuarie 2011
Nu mai trebuie sa apelati la instanta, in cazul in care nu primiti banii la scadenta, mergeti direct la un executor judecatoresc.
Deci puteti sta linistit.

Dar atentie, daca trec mai mult de 3 ani de la scadenta si nu il executati silit, datoria se prescrie. Asa ca, dupa scadenta, nu lasati sa treca acesti trei ani, treceti la executare.
Succes!
Dar in situatia in care IMPRUMUTATUL ar parasi tara, nu permanent, ci sa zicem o perioada de timp, 1 an, 2, cum ar schimba datele problemei?

Nu se schimba nimic.
In baza respectivului contract de imprumut dvs. aveti undrept de gaj general asupra tuturor bunurilor sale si, ca atare, puteti trece la executarea silita daca nu vi se achita debitul.
Dar, asa cum v-au sfatui si colegii de mai sus, atentie la acel termen de 3 ani! Nu stati chiar asa de linistit, ca banii nu vin singuri inapoi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut pe baza de contract ioanagabriela ioanagabriela Am imprumutat si eu o suma de bani pe baza unui contract de imprumut facut la un notar public de fata cu ambele parti. Termenul de returnare a banilor a ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut incheiat la notar criss1122 criss1122 Buna seara, am si eu o problema am imprumutat pe data de 18 oct 2007 unei persoane o suma importanta de bani urmand sa imi dea banii pana la data de 30 oct ... (vezi toată discuția)
Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)