avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut pe baza de contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut pe baza de contract

Am imprumutat si eu o suma de bani pe baza unui contract de imprumut facut la un notar public de fata cu ambele parti.
Termenul de returnare a banilor a trecut fara sa ii primesc, asa ca am apelat direct la un executor avand in vedere ca in contractul de imprumut se precizeaza ca acesta are drept de titlu executor. Reclamatul a facut o contestatie la somatia executoreasca cu motivul ca acest contract de imprumut nu este un titlu executor si astfel nu se poate trece la executarea silita a bunurilor lui.
Ce ma puteti sfatui?
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
ioanagabriela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Saroma Saroma , Consilier juridic 10:55, 20 Octombrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actul pe care la-ti facut la notariat este cu titlul de executor judecatoresc. Daca da atunci puteti apela la un executor pentru executare silita, fara sa mai inaintati un proces.
Persoana la care i-ati dat aceasta suma de bani nu are unde sta, banuiesc ca in casa unde locuieste are si el bunuri pe care se pot pune gaj, pana la restituirea sumei.
Ca sa ajungenti in instanta o sa va coste scump, pentru ca taxa de timbru este 2 sau 3% din valoarea imprumutata, plus onorariul avocatial. Daca este asa cum ati spus dv. ca nu are nici un bun atunci aveti foarte mari sanse ca suma sa o recuperati in rate, asta printr-o hotarare judecatoreasca. Procesul o sa dureze cam vre-o 2- 3 ani maxim, nu vreau sa va sperii dar asa sunt ( instanta de fond - apel - recurs; instanta de fond- apel; instanta de fond si recurs).
Sfatul meu este sa incercati sa ii luati in rate de la acea persoana si pe cale amiabila.
SUCCES..
va multumesc pentru raspuns! Mai am insa unele detalii: aceasta persoana are locuinte (casa si garsoniera), pana recent a avut si o firma (are 4 tiruri in posesie), insa toate bunurile le are in comun cu sotia lui si am inteles ca pentru a se putea trece la executare silita a bunurilor, trebuie sa se faca un partaj intre soti!? In plus ,se pare ca toate bunurile sunt puse ca si garantii in banci. Pe langa asta , mai e datornic si altor persoane , cu care este in tribunal...
Ce imi puteti spune???

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
El poate fi urmarit cu usurinta asupra bunurilor sale proprii (bunuri dobandite inainte de casatorie, prin mostenire, donatie, cu titlu de premiu etc.), dar si asupra bunurilor comune ale sotilor. In acest ultim caz, daca datoria urmarita nu reprezinta o datorie comuna a sotilor (facuta in timpul casatoriei, garantata si de celalalt sot), creditorul urmaritor poate solicita instantei de judecata sa dispuna partajul (impartirea) bunurilor comune si apoi continuarea executarii silite asupra bunurilor (sau parte din acestea) obtinute in acest mod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut, fara garantie imobiliara-executare silita antony antony Am imprumutat o suma de bani cu contract notarial, dar fara garantie imobiliara. Nu am mai reusit sa inapoiez in timpul stabilit prin contract suma, iar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu bancile- impartire credite intre soti mikky_9 mikky_9 Am un prieten care are urmatoarea problema:cand era casatorit a contractat impreuna cu sotia 2 credite la 2 banci,amandoi sunt coplatitori la ambele ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut m_ella2005 m_ella2005 In perioada casatoriei, sotii X fac un imprumut bancar cu ipoteca, girand cu un imobil si terenul aferent. Pe langa acest imprumut, sotii X mai imprumuta ... (vezi toată discuția)