avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme cu bancile- impartire credite intre soti
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme cu bancile- impartire credite intre soti

Am un prieten care are urmatoarea problema:cand era casatorit a contractat impreuna cu sotia 2 credite la 2 banci,amandoi sunt coplatitori la ambele contracte.Intre timp au divortat,ea a plecat in strainatate si s-au inteles sa plateasca fiecare rata la cate o banca,intelegerea fiind mutuala.Ea a platit ratele la una,el nu a mai platit deoarece rata era cat salariul iar banca nu a acceptat nici o reesalonare.Acum el are proprire pe salar,o treime,ea a venit in tara,nu are venituri dar vrea sa plateasca ratele la banca respectiva si nu poate.Banca a blocat conturile amandurora.Banca "lui" inghite si sumele pe care le depune ea in contul ratei.Ce se poate face?Un partaj se poate?In afara de credite nu au nimic impreuna.Cum poate sa plateasca ea la banca partea ei fara sa extraga banii banca cealalta(aceasta ii opreste lui din salar)?Exista o cale legala ca ea sa plateasca un credit si el pe celalalt?
Va rog as dori sa raspunda cineva care este profesionist!
Va multumesc!
Exista gaj pe cont, aferent contractului de credit unde doamna plateste ratele? Ea este cu ratele la zi? In cazul in care exista gaj pe cont, in conditia popririi acestui cont in baza unui alt titlu executoriu ( alt contract de credit, de ex. cel unde Domnul nu a mai achitat ratele ), banca va distribui suma din cont cu prioritate catre creditul cu gaj pe cont, iar diferenta o va vira pentru creanta din poprire.
Doamna trebuie sa discute aceasta problema cu banca in cauza. Daca este cu ratele la zi, poate incheia cu banca respectiva si un contract de garantie mobiliara pe conturi ( gaj pe cont ).
Va multumesc!
Daca a inceput deja executarea silita si sunt amandoi coplatitori la ambele banci se mai poate cere gajul pe cont?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Daca a inceput executarea silita pentru ambele credite, nu se poate incheia acel contract de garantie reala mobiliara pe conturi, aferent unuia sau ambelor titluri executorii - contracte de credit.;
Mentionati, insa, ca doar pentru unul din aceste credite, se inregistreaza intarzieri la plata. Prin urmare, pentru creditul cu plata la zi, se poate incheia acel contract de gaj pe cont, in caz contrar sau in cazul unui refuz al bancii de a gasi o modalitate viabila pentru plata in continuare a respectivei rate, aceasta ar face un abuz, generand cu rea credinta, scadenta anticipata a unui credit cu ratele la zi.
In acest sens, va sugerez ca Doamna sa faca demersuri in scris catre banca, pe care fie sa le inregistreze, fie sa le trimita recomandat, fie sa urmeze procedura notificarii bancii cu privire la intentia dansei de a plati in continuare ratele creditului aflat la zi, precum si impedimentul cu care se confrunta.
Este important sa retineti faptul ca Doamna in calitate de co-imprumutat, devine si co-debitor doar pentru creanta deja scadenta, nu si pentru cea aflata la zi ( ne-exigibila ). Prin urmare, executarea silita a acesteia se va face doar pentru creanta scadenta si doar in baza contractului de credit - titlu executoriu, incuviintat spre executare de catre instanta.
Exista vreo lege din Codul Civil care priveste partajarea datoriilor intre sotii care divorteaza sau doar bunurile se partajeaza?
Partajul se face doar intre fostii soti. Acestia nu pot obliga banca sa accepte ce aleg ei, divorteaza de soti, nu si de banca. Doar daca vrea, banca poate sa renunte la calitatea de debitori a sotilor. Banca ii poate executa silit pe amandoi sau pe oricare dintre ei, cum alege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru credit ipotecar neplatit tinatinatina tinatinatina Buna seara,va rog daca pot primii un raspuns la urmatorul caz: credit cu ipoteca ,sotia platitor,sotul coplatitor...au platit 3 ani rate(au mai ramas inca 17 ... (vezi toată discuția)
Co-debitor credit popa_ioan_1980 popa_ioan_1980 Buna dimineata. Ma adresez comunitatii avocatnet cu urmatoarea speta: In anul 2007, necasatorit fiind am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca ... (vezi toată discuția)
Poprire si ipoteca pe cont curent baloghjoe baloghjoe Buna ziua. Intrebarea mea ar fii : Daca se poate incasa de catre o institutie de credit rata lunara pentru credit in CONTUL CURENT, daca este instintat ... (vezi toată discuția)