In calitate de angajator, sperand ca situatia grea in care ne aflam este temporara, nu doresc sa reduc din personal. In schimb as dori sa stiu daca este legal sa reduc timpul de lucru si atfel, desigur, salariul aferent, de asemenea ce formalitati trebuiesc indeplinite, daca este necesar act aditional la CIM pentru modificarea salariului de incadrare, si in ce fel ii afecteaza aceasta modificare pe angajati (punct de pensie, eventual somaj, etc). Multumesc.
Cred ca va trebui modificat ROF si RI, astfel ca din acestea sa reiasa ca activitatea unitatii este una de exceptie si se desfasoara cu program redus. Nu se modifica decat timpul de lucru, drepturile salariale fiind acordate proportional cu timpul lucrat, dar trebuie facut act aditional.Fiind angajati cu CIM cu norma intreaga va trebui sa le schimbati natura CIM din durata normala de lucru in CIM cu timp partial dar va dezavantajeaza si pe dv. si pe salariati deoarece:
- vor trebui sa respecte programul de lucru si repartizarea lui
- nu au dreptul sa presteze munca suplimentara
- scade punctajul la pensie
- stagiul la somaj se calculeaza proportional cu timpul de lucru, astfel ca la un program de 4 ore 2 luni lucrate echivaleaza cu o luna intreaga de stagiu de cotizare la somaj. CM: Art. 102. - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarel e:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate preveniri i producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
- stagiul la somaj se calculeaza proportional cu timpul de lucru, astfel ca la un program de 4 ore 2 luni lucrate echivaleaza cu o luna intreaga de stagiu de cotizare la somaj.
[
:offtopic: Sa inteleg ca la eliberarea unei adeverinte de somaj in cazul unui salariat care in ultimul an a lucrat in part-time, vor trebui incluse 24 de luni si nu 12 cum se face de obicei?Multumesc.
Da, in cazul unui CIM de 4 ore. Conditia este ca in ultimele 24 de luni de activitate sa rezulte un stagiu intreg (timp normal de lucru) de 12 luni. Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Legislatia muncii
Nefertary
Buna ziua,
As dori sa stiu daca dupa ce am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata de 8 ore si am lucrat cu acest program 8 luni, seful imi ... (vezi toată discuția)