Am o problema de care m-am dumirit astazi dupa sfatul unui contabil.
Am un PFA pe norma de venit care a incasat in 2009 mai mult decat trebuia fata de plafon cu aproximativ 10000 RON. Nu m-am inscris ca platitor de TVA si am mers mai departe. Am crezut ca se calculeaza 35000 Euro luandu-se cursul de la data emiterii facturii. Astazi am aflat ca se ia cursul de la data aderarii Romaniei in UE.
Acum as dori sa anulez o factura astfel incat sa scad sub plafon sa nu platesc penalizari si asa mai departe.
E posibil daca ma inteleg cu clientul sa anuleze factura si eu sa o anulez de asemenea si sa trec sub plafon? Ce s-ar intampla in cadrul unui control?
Ce ma sfatuiti sa fac?
---
Firma care a platit factura a fost pe minus 20000 anul trecut. Daca anuleaza factura ar ramane pe minus 10000. Banuiesc ca trebuie sa faca declaratii rectificative. Aveti idee daca va trebui acea firma sa plateasca penalizari pentru aceste declaratii rectificative daca firma ramane tot pe minus?
pe anul 2009 ?
riscant de inregistrat in 2009 acea factura
uitati cum se calculeaza plafonul de 35000 eur :
-35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie,...
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:
a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Sigur ati determinat corect plafonul de 35ooo euro ?
Sigur am depasit pt ca facturile au fost calculate in Euro la cursul zilei in 2009. Credeti ca exista vreo solutie?
Daca ma inscriu acum ce ar trebui sa platesc in caz ca fiscul verifica facturile precedente? Se calculeaza TVA la suma totala incasata ca 19 %. De fapt eu practic nu am incasat TVA chiar daca am depasit plafonul. Doar ca dintr-o prostie nu m-am inscris la timp.
nu ma refeream la curs ; ma gandeam la calculul cifrei de afaceri in sensul plafonului de tva - ati vazut ca sunt unele venituri care nu se iau in calculul acelui plafon
Din pacate de la momentul depasirii plafonului se aplica tva si accesorii ( majorari, cum era pana la 01.07 si de la 01.07 dobanzi si penalitati )