Cum se calculeaza punctajul anual in cazul in care persoana apare in cartea de munca cu un numar de zile mai mare decat 365 zile? ( Ex. anul 1973 - zile lucrate 495 - retributie lunara 1100) .
Dar stagiu de cotizare in acest caz?
Se corecteaza eroarea care poate fi de interpretare(ex.orele suplimentare au fost echivalate in zile-munca) sau materiala (495 are cifre scrise gresit) dupa care se poate folosi calculul conform legislatiei.
Intr-un an nu se pot lucra 495 de zile.
Punctajul mediu anual se determina in functie de toate salariile, sporurile si adaosurile cu caracter permanent pentru care s-a retinut si virat CAS.
Stagiul complet si stagiul minim de cotizare n-au legatura cu numarul de zile lucrate, ci cu data nasterii (asta este regula, dar exista si exceptii).
Recunosc ca situatia este iesita din comun, si intr-adevar ar fi trebui ca orele suplimentare sa fie trecute separat, insa asa este completata cartea de munca.
Persoana respectiva este fost membru CAP in zootehnie si apare cu atatea zile lucrate deoarece depasea zilnic 8 ore ( a lucrat 12 ore zilnic, inclusiv unele zile de sambata si duminica). Cartea de munca a fost completata dupa o fisa-adeverinta care descria normele realizate la CAP.
Intrebarea mea este daca la calculul punctajului anual se poate considera ca salarul lui anual a fost mai mare de 13200 ( adica 1100*12)?
Adica, daca la 306 zile lucrate ar fi primit 13200 lei, la 495 zile primeste tot atat? Sau se considera si partea ce revine pentru zilele lucrate in plus?
Situatia nu este iesita din comun dar discutam despre pensia de agricultor, aspect ce schimba complet datele problemei. Persoana pentru care intrebati trebuie sa solicite de la CAP adeverinta cu normele agricole realizate si planificate (daca nu cumva chiar despre aceasta adeverinta scrieti in ultimul dvs. mesaj). Pe baza acesteia, cei de la pensii vor calcula timpul util. Timpul util reprezinta vechimea in munca a celor care au lucrat la CAP.
Pentru fiecare an util (de vechime la CAP), punctajul se calculeaza potrivit dispozitiilor art. 162 din Legea nr. 19/2000, modificat in 2007:
-incepand cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, reprezinta 0,57255 puncte;
-pana la 1 septembrie 2007, punctajul ce se acorda era de 0,25000 puncte.
Nuu conteaza cu cat a fost retribuita pentru perioada lucrata la CAP persoana respectiva, intrucat din acesti bani nu s-a retinut contributia de asigurari sociale.
Pensie cap
Lupes Fenina
O persoanâ care a lucrat la CAP, născută la 05.10.1949 cu o vechime de 25 ani (data angajării este 1964-1990, anii 1964; 1965 nu a efectuat norma în ... (vezi toată discuția)