avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna! Va rog frumos spuneti-mi si mie daca parintii sunt decedati amandoi si copiii vor sa vanda casa fara a mai face acte pe ei se poate? Spuneti cum pot sa vanda casa cel mai usor,deci sa nu fie umblatura multa . Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 09:16, 22 Octombrie 2010
Casa nu poate fi vanduta, intrucat este necesar ca, in prealabil, sa deschideti succesiunea, iar in baza certificatelor de mostenitor sa incheiati partajul pentru a se stabili cota fiecaruia.
Casa poate fi vanduta si direct daca toti msotenitorii va prezentati la notar
si vindeti, avand toti calitatea de vanzatori.
Certificatul de mostenitor nu reprezinta titlu de proprietate.:)
Spuneti cum pot sa vanda casa cel mai usor,deci sa nu fie umblatura multa

In atat timp ca poate vinde drepturile sucesorale (fiind nule orice pacte asupra unei succesiuni viitoare - vezi art.702 si 965 alin.2 Cod Civil) si sunt toti, este valid contractul respectiv, in acelas timp vinde si celealte bonuri si obligatiile. Adica daca sunt mai multe bonuri sau daca cumparator vrea o garantia certa de sa nu fii dator(974 Cod civil), e obligata sucesiunea, aceptarea si partajul.
De obicei, atunci cand exista intelegere privind modul de impartire intre cei ce succed, acestia se adreseaza notarului public unde a decedat parinti pentru a face un partaj voluntar sau la judecatoria competente. Daca ssunteti de acord, semnati tot in aceeas timp. Dar trebuie toate actele pentru succesiunea. Adica: certificatul de deces, acte de stare civila prin care se face dovada calitatii de mostenitor, testamentul(daca este cazul), titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare-cumparare, certificate de mostenitor, contracte de donatie, etc.) si certificatul de atestare fiscala din orasul unde a fost inregistrat decesul.
Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, nu datorati Statului nici un impozit.

Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului, conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale.
Fara umblatura nu se poate ,expresia va apartine.Trebuie sa mergeti la notar sau faceti partaj prin instanta si apoi puteti vinde.Dupa eliberarea certificatului de mostenitor puteti vinde amandoi cota ideala de 1/2 pe care o aveti fiecare.

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea ... Spicul Spicul Se poate vinde un teren cu locuinta unde s-a facut succesiunea dar nu s-a facut inca partaj ? cea care vinde a dobandit terenul impreuna cu sotul care a ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune Cristina Ghilencea Cristina Ghilencea Buna seara.Daca i-mi permiteti subiectul acestei teme este in legatura cu nepotica mea Luiza. Ea are 26 ani.Tatal ei a murit acum o luna.Sora mea s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale mototolea mototolea buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces ... (vezi toată discuția)