avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale

buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra!
Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces hotarase sa imi treaca in proprietate casa in care locuia,dupa decesul acestuia mama mea a hotarat sa imi treaca in proprietete partea ei de mostenire de pe urma tatalui meu, in momentul de fata nu imi permitsa fac succesiune la mostenire ptr ca bunica sa imi treaca partea ce ii revine in proprietate,vreau sa stiu daca imi poate vinde drepturile succesorale,in ce consta mai exact aceste drepturi succesorale.daca mi le vinde ar fi ca si cum mi-ar fi facut un contrat de venzare cumparare pe ceea ce urma sa ii revina ei,deci as intra in propritatea casei,iar surorile mele ar ramine cu partea lor de casa,aaa si inca ceva casa e amplasata pe oparcela de teren destul de mare cum o sa imparta casa si terenul,ptr ca am inteles ca se impart separat. va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:01, 5 Octombrie 2009
Vapoate fi vanduta mostenirea,partea respectiva din mostenire totala.
Secţia civilă a Curţii de apel
Decizie nr. 1354/1998
din 01/01/1998
(Craiova). Vânzarea drepturilor succesorale, admisibilitate, condiţii.


Vânzarea (cesiunea) unei moşteniri (art. 1399-art. 1401 Cod civil) este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane. Ea poate avea loc numai după deschiderea succesiunii. Moştenirea nedeschisă nu poate fi înstrăinată (nulla est viventis hereditas), nici chiar cu consimţământul persoanei despre a cărui moştenire este vorba (art. 702 şi art. 965 Cod civil)
Vânzarea poate avea ca obiect fie moştenirea dobândită de vânzător, fie dreptul asupra unei universalităţi (patrimoniul persoanei decedate), dacă este singurul moştenitor, fie cota parte indiviză asupra universalităţii (moştenitor cu titlu universal).
Dacă moştenitorul, sau moştenitorii în caz de pluralitate, înstrăinează drepturi determinate din moştenirea deschisă, se aplică regulile generale ale vânzării, nefiind vorba despre o moştenire, ci de drepturi asupra universalităţii.
Tot astfel, nici legatarul cu titlu particular nu este vânzătorul unui drept succesoral, deoarece nu dobândeşte o universalitate sau o fracţiune din universalitate, ci bunuri determinate.
De precizat că cesiunea de drepturi succesorale făcută de un moştenitor altui moştenitor se consideră a produce un efect declarativ, pentru că duce la lichidarea stării de indiviziune. Când această cesiune este făcută cu titlu gratuit, ea reprezintă o donaţie, deoarece cedentul este acela care transmite şi nu de cujus-ul, încât că nu se produce efectul declarativ.
Reclamantul, terţ faţă de succesiune, a cumpărat drepturile succesorale de la un moştenitor (1/4 din succesiune) fiind îndreptăţit să vină la partajul succesoral în locul cedentului.

va face act de vanzare cumparare numai pe partea de mostenire care ii revine
Jurisprudenta (evocata aici prin grija maestrului Mihai Grigore) precum si doctrina sunt clare. Mostenirea deschisa si nelichidata poate fi instrainata ca universalitate, ceea ce inseamna ca intreaga cota mostenita (activ si pasiv) poate fi vanduta inainte de dezbaterea succesiunii.
Este ceva stiut de mult timp.
Exista un drept de necontestat in acest sens.
Nu am auzit niciodata de o opinie contrara.
Exista si reglementare legala.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Vanzare mostenire Statescu Statescu Buna seara! La intocmirea certif. de mostenitor am renuntat la partea mea din mostenire. Mai tarziu am cumparat cu contract de vnzare-cumparare partea de ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesorale maria dinca maria dinca Bunicul si bunica cumpara impreuna un apartament. Au impreuna 2 copii. Bunica decedeaza si nu se face succesiune. Decedeaza si bunicul ulterior,iar copiii ... (vezi toată discuția)
Vanzarea sau cedarea dreptului de mostenitor mplfolty mplfolty Ambii parinti sunt decedati. Exista Titlu de proprietate asupra pamantului pe numele parintilor. Pana acum nu sa facut succesiunea si partajarea intre ... (vezi toată discuția)