avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare mostenire

Buna seara! La intocmirea certif. de mostenitor am renuntat la partea mea din mostenire. Mai tarziu am cumparat cu contract de vnzare-cumparare
partea de mostenire a mamei ( in contract se mentioneaza cota din mostenire si apoi se nominalizeaza fiecare obiect cumparat). Contractul a fost incheiat la notariat si a fost inregistrat in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni la judecatorie.
INTREBAREA: este o vanzare pura, de drept comun, sau este vanzare a drepturilor succesorale ? Adica desi am renuntat la mostenire, acum devin din nou mostenitor ?
Cel mai recent răspuns: Statescu , utilizator 10:59, 18 Octombrie 2015
Nu ati cumparat drepturi succesorale, ati cumparat bunuri concrete, evidentiate. Vorbim de o vanzare-cumparare a unor bunuri si nu a unor drepturi succesorale.

O data ce ati renuntat la mostenire, nu mai puteti fi iar mostenitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu s-a efectuat partajul intre mostenirori este o vanzare de drepturi succesorale. Daca se efectuase partajul intre mostenitori atunci este o vanzare de bunuri individual determinate
Dupa vanzare s-a facut o tranzactie cu obiectul partaj succesoral si s-a facut iesirea din indiviziune. La momentul partajului un mostenitor avea ceva mostenire iar, celalalt nu mai avea pt. ca renuntase, dar avea bunurile cumparate de la un alt mostenitor(mama sa).

Secţia civilă a Curţii de apel
Decizie nr. 1354/1998
din 01/01/1998
(Craiova). Vânzarea drepturilor succesorale, admisibilitate, condiţii.

Vânzarea (cesiunea) unei moşteniri (art. 1399-art. 1401 Cod civil) este un contract prin care titularul unui drept succesoral înstrăinează cu titlu oneros acest drept altei persoane. Ea poate avea loc numai după deschiderea succesiunii. Moştenirea nedeschisă nu poate fi înstrăinată (nulla est viventis hereditas), nici chiar cu consimţământul persoanei despre a cărui moştenire este vorba (art. 702 şi art. 965 Cod civil)
Vânzarea poate avea ca obiect fie moştenirea dobândită de vânzător, fie dreptul asupra unei universalităţi (patrimoniul persoanei decedate), dacă este singurul moştenitor, fie cota parte indiviză asupra universalităţii (moştenitor cu titlu universal).
Dacă moştenitorul, sau moştenitorii în caz de pluralitate, înstrăinează drepturi determinate din moştenirea deschisă, se aplică regulile generale ale vânzării, nefiind vorba despre o moştenire, ci de drepturi asupra universalităţii.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2015
Statescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale mototolea mototolea buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesorale maria dinca maria dinca Bunicul si bunica cumpara impreuna un apartament. Au impreuna 2 copii. Bunica decedeaza si nu se face succesiune. Decedeaza si bunicul ulterior,iar copiii ... (vezi toată discuția)
Mostenire viobubu viobubu Un mostenitor legal poate renunta la drepturi prin declaratie notariala inainte de decesul posesorului bunurilor/ (vezi toată discuția)