avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorita in italia,pot divorta in romania?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorita in italia,pot divorta in romania?

M-am casatorit in italia acum 5 ani,sotul meu este tot roman,nu ne mai intelegem si vreau sa divortez, as vrea sa stiu daca pot divorta in romania,sunt disperata nu stiu cum sa procedez,am nevoie de ajutorul dumneavoastra.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:42, 22 Octombrie 2010
Daca v-ati casatorit in Italia , atunci va supuneti legilor italiene!
B-)
Avand in vedere ca sunteti amandoi romani , puteti sa inregistrati certificatul de casatorie in Romania si astfel sa divortati potrivit legii romane.
Astfel, in baza art. 3 alin. 1 lit. a, din Regulamentul CE 2201/2003 oricare dintre soti poate introduce o cerere de divort daca pe teritoriul Romaniei se afla fie resedinta obisnuita actuala a sotilor; fie ultima resedinta obisnuita a sotilor, in masura in care unul dintre ei mai locuieste acolo; fie resedinta obisnuita a paratului; fie resedinta obisnuita a unuia dintre soti in caz de cerere comuna; fie, in ultimul rand, resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

Mai mult, in cazul in care sotii care doresc sa divorteze nu se regasesc in niciuna dintre situatiile enumerate anterior (prevazute de disp. art. 3 alin. 1 lit. a), dar au ambii cetatenia romana, pot atrage competenta instantelor de judecata din Romania in baza dispozitiilor art. 3 alin. 1 lit. b din Regulament.

In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este Legea nr. 105/1992.
Potrivit acestui act normativ, divortul este carmuit de legea nationala comuna iar in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun.

Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Da, ati putea divorta in Romania.
Daca nu vreti sa va prezentati la proces ar fi indicat sa va angajati avocat.
Su sotul trebuie citat pentru proces.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cetateni italieni Adelina_Crisan Adelina_Crisan Buna ziua! Sunt casatorista de 10 ani cu un cetatean italian, in prezent eu am domiciliul in Italia. Impreuna avem un copil de 7 ani si voiam sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Divort dies dies Sunt casatorit si urmeaza sa divortez. Ne-am casatorit in tara de bastina. Avem amandoi dubla cetatenie. Prin urmare, casatoria este inregistrata si in ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori-italia dana 50 dana 50 o familie de tineri casatoriti (6ani de casnicie) au plecat acum 3ani impreuna cu 2copiii minori ai lor in italia,acolo casnicia lor a luat sfarsit iar tanara ... (vezi toată discuția)