avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... in cat timp imi dispare fapta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

in cat timp imi dispare fapta

am niste fapte si mi-au dat 4 ani jumatate vreau si eu sa stiu in cat timp imi dispare dosarul sau ceva de genul in care sa nu mai fiu bagat la inchisoare .nu stiu sa vb in termeni juritici dar cred ca ati putut intelege ceva.va rog dat-mi si mie un raspuns
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:41, 22 Octombrie 2010
Prescriptia raspunderii penale are ca efect inlaturarea raspunderii penale, ca urmare a trecerii unui anumit interval de timp de la savarsirea faptei. Ratiunea prescriptiei consta in faptul ca dupa trecerea timpului se uita infractiunea savarsita si in consecinta urmarirea si pedepsirea tardiva nu mai au rost.
Codul penal prevede la art. 122 ca , termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
Cu singurul amendament ca in conf.acu art.123 c.pen,cursul prescriptiei se poate inrerupe"prin indeplinirea oricarui act care,potrivit legii,trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal"
Dupa fiecare intrerupere se socoteste un nou termen de prescriptie.
Intreruperea cursului prescriptiei produce efectte fata de si ceilalti participanti la infractiune,chiar daca este vorba despre o intrerupere numai pentru unul dintre acestia
Vedeti ca exista si intreruperea termenului prevazut de lege.
E posibil sa va extradeze pana la intervenirea prescriptiei executarii pedepsei....

avocat Claudiu Lascoschi
dumitru05 a scris:

am niste fapte si mi-au dat 4 ani jumatate vreau si eu sa stiu in cat timp imi dispare dosarul sau ceva de genul in care sa nu mai fiu bagat la inchisoare .nu stiu sa vb in termeni juritici dar cred ca ati putut intelege ceva.va rog dat-mi si mie un raspuns

Din cele scrise de dumitru05, eu deduc ca se refera la prescriptia executarii pedepsei, intrucat pedeapsa a fost deja aplicata ( 4 ani si 6 luni ). Daca asa stau lucrurile, prescriptia executarii pedepsei va interveni in 5ani, plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, adica 4 ani si 6 luni. Rezulta ca "nu veti mai avea dureri de cap" abia dupa trecerea unui timp de 9 ani si 6 luni ( 5 ani+4 ani si 6 luni ), socotiti din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
mike11, utilizator
Doar daca nu va surveni o cauza de intrerupere a termenului de prescriptie a executarii pedepsei...

Alte discuții în legătură

Mandat european oliviaserban oliviaserban Buna seara.a trecut ceva timp de cand nu am mai accesat aceasta pagina .din luna februarie pana acum am intentat o serie de procese...evident cauza a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptie raspundere penala teona11 teona11 care este limita de prescriptie raspundere penala? de la inceperea savarsirii infractiunii pana................? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderi penale - uz de fals - inainte de a ramane definitiva ? laurentiu_nl laurentiu_nl Cum se calculeaza exact prescriptia raspunderi penale? Stiu ca incepe in momentul cand a avut loc fapta (martie 2005), dar cand se termina acest termen de ... (vezi toată discuția)