avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptia raspunderi penale - uz de fals - inainte ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptia raspunderi penale - uz de fals - inainte de a ramane definitiva ?

Cum se calculeaza exact prescriptia raspunderi penale?
Stiu ca incepe in momentul cand a avut loc fapta (martie 2005), dar cand se termina acest termen de fapt?
Am fost judecat in lipsa fara a avea cunostinta de cauza, iar sentinta judecatoriei a fost data in decembrie 2009, a fost apelata de parchet si a ramas definitiva in iulie 2010 prin decizia tribunalului in apel.
Se poate considera ca intervenise raspunderea penala pentru uzul de fals inainte de a ramane definitiva decizia tribunalului data in apel?
Iar in cazul rejudecari dupa extradare, in baza Art. 522, se poate inlatura uzul de fals?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:07, 6 August 2011
Art.154 Termenele de prescriptie a raspunderii penale
(1) Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt:
a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 20 de ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda;
(2) Termenele prevazute in prezentul articol incep sa curga de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni iar in cazul infractiunilor de obicei, de la data savarsirii ultimului act.

Art. 155 Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale
(1) Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza.

Art. 156 Suspendarea cursului prescriptiei raspunderii penale
(1) Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale este suspendat pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal.
(2) Prescriptia isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.

Cred ca in cazul dvs ati vrea sa intrebati care este presctriptia executarii pedepsei care este de 4 ani (pedeapsa) + 5 ani prescriptia.

Se paote elimina uzul de fals daca aveti dovezi concludente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
art. 155 se aplica si in cazul in care eu nu am avut nici o cunostiinta de acest proces si acuzatiile aduse?
Nu a fost actul fals, patronul a mintit, fiind singurul martor si a spus ca nu a eliberat el adeverinta de salariu cu care sa facut creditul. Am fost acuzat de inselaciune si uz de fals.

In caz se rejudecare dupoa extradare se poate inlatura uzul de fals ca fiind prescrisa raspunderea penala? in rejudecarea cauzei.
in conditiile in care, fapta este comisa in martie 2005, dosarul e inceput in 2008 iar eu nefiind in cunostinta pana in aprilie 2011.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
laurentiu_nl, utilizator
Problema ridicata de dvs. este interesanta dar in cel mai fericit caz ati putea invoca art. 124 Cod. pen...cu privire la prescriptia speciala...desi la o prima vedere nu cred ca ati avea succes...

Ca sa ajung la o a doua vedere ar fi foarte mult de lucru...si este foarte greu de spus daca ati avea succes...

In cazul dvs. ar trebui sa depasiti cu inca jumatate termenul de prescriptie pentru a incerca o aparare exceptionala si gandita extraordinar de temeinic...de avocatul dvs.


Articolul aflat in vigoare astazi este 122 Cod. pen. si nu altul pentru termenul care va intereseaza pe dvs.
Art 124 CP face trimitere la art 122 CP.
Din datele pe care ni le furnizaţi mie nu mi se pare că există condiţii pentru invocarea prescripţiei.Ţinând cont de faptul că infracţiunea de uz de fals are ca maxim special prevăzut de lege 2 ani ori 3 ani- variantă agravantă, iar în cazul infracţiunilor a căror pedeapsă este de până la 5 ani închisoare, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani, din anul 2005-data săvârşirii infracţiunii şi până în anul 2009 când a început cercetarea penală trecuseră abia 4 ani.Ceea ce presupune faptul că , şi daca nu ar fi fost cumva întrerupt termenul de prescripţie până la data începerii urmăririi penale , tot nu se împlinise termenul de prescripţie , pentru a vă putea prevala de această cauză de înlăturare a răspunderii penale.


art. 155 se aplica si in cazul in care eu nu am avut nici o cunostiinta de acest proces si acuzatiile aduse?



.Cursul prescripţiei este întrerupt prin efectuarea oricărui act efectuat în vederea tragerii la răspundere penală a făptuitorului.Dacă nu ar fi fost îndeplinit niciun asemenea act vreme de 5 ani de la data comiterii faptei , dreptul staului de a vă mai cere să răspundeţi penal nu ar mai fi putut exercitat.Organele de urmarire penală sau instanţa ar fi încetat up, respectiv procesul penal.
laurentiu_nl a scris:

Iar in cazul rejudecari dupa extradare, in baza Art. 522, se poate inlatura uzul de fals?


Da, se poate inlatura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul penal cozmaiulian cozmaiulian se prescrie o fapta penala dupa un anumit timp ?? (vezi toată discuția)
Prescriere fals si uz de fals roxyalexandru roxyalexandru care este termenul de prescriere pentru fals si uz de fals? (vezi toată discuția)
Dosar penal - prescrierea faptelor Eme_Eme Eme_Eme Buna ziua! In perioada februarie 2011- august 2011 am lucrat la o firma. In aprilie 2013 a inceput urmarirea penala a administratorilor firmei si a mai multor ... (vezi toată discuția)