Buna ziua.
Vecinul a construit o casa la o distanta de aprox. 45 cm,de gardul meu si nu are nici autorizatie de constructie. Este legal si daca nu ce se intampla? Autorizatia de constructie se poate obtine si retroactiv? Cat e amenda?
Mai are un cotet de porci la o distanta de un metru de gard, nu ma pot odihnii tota noaptea si in cute la mine nu se mai respira aer curat. Ce pot face?
Da , autorizatia se obtine si retroactiv. Daca vecinul e proprietar legal al terenului pe care a construit , in general i se intocmeste un proces verbal de constatare ca urmare a plangerii , ocazie cu care i se da un avertizment si un termen pentru intrare in legalitate (obtinerea autorizatiei de constructie)
Recomandarea mea e sa nu faceti plangere ci sa incercati o abordare amiabila , daca vreti sa mai aveti zile bune cu vecinii , intrucat vecinului i se comunica numele celui care l-a parat in scris , iar plangerea anonima nu se ia in considerare.
O reclamatie din partea dv. va declansa procedura de control si obligarea vecinului sa intre in legalitate. Daca imobilul dejaconstruit nu respecta Codul Civil si Regulamentul de urbanism si insorire, este foarte posibil sa fie obligat sa o demoleze...Desigur, pana acolo e cale lunga, este necesar un proces...
Pe de alta parte este foarte adevarat ca demarand o astfel de actiune,in loc de vecin veti avea un dusman!
Sfatul meu este sa faceti plangere la primarie la serviciul Disciplina in constructii si la Inspectoratul de Stat in Constructii.
Concomitent sa faceti actiune in instanta pentru a obliga vecinul sa demoleze constructia ilegal ridicata. In felul acesta economisiti timp si mergeti si in paralel. Oricum va fi sanctionat contraventional de catre cele 2 institutii sus-mentionate!
Vecinul va cauta sa va "combine" cu o despagubire simbolica. Daca considerati ca nu doriti sa mergeti pana la capat cu sarada atunci puteti sa negociati cu el o despagubire pentru prejudiciul cauzat!
Succes!
B-)