avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal

Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela878 , utilizator 13:44, 26 Februarie 2010
85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 care constituie stagiu de cotizare.
Impozabil ?
Din indemnizatia de concediu de maternitate (pre si postnatal) nu se retine decat contributia individuala de asigurari sociale (9.5% aplicat la salariul min.brut pe tara).
Buna ziua

As dori sa stiu legea si articolul unde este specificat ca se calculeaza doar contributia individuala de asigurari sociale ( 9,5%aplicat la salariul minim brut pe tara) si celelalte contributii nu se calculeaza.

Multumesc anticipat!
Lian a scris:

Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ?
Va multumesc.


Potrivit art.25 din OUG nr.158/2005, cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

pt emiliacostea
Potrivit art. 45 din OUG.nr.2005
(1) Perioadele in care asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatiile prevazute la art. 2 constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizatii datorandu-se contributia de asigurari sociale reglementata de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale legii bugetului asigurarilor sociale de stat, care se achita bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Cota de contributie individuala de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1), precum si cotele de contributie de asigurari sociale datorate integral de asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) se aplica asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, si se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(3) Cota de contributie de asigurari sociale datorata de angajator pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cuvenite asiguratilor se aplica asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal AndreeaIB AndreeaIB Buna ziua Doreste cineva sa-mi rezolve o problema legata de plata concediului postnatal? Nu stiu daca este corect ce am primit eu anul trecut: am ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)