avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal

Cu cat sau cum este platita o gravida pe perioada concediului pre/ postnatal ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela878 , utilizator 13:44, 26 Februarie 2010
Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.


Indemnizatia de maternitate se calculeaza avand la baza venituri brute.Se stabileste media zilnica,la aceasta se aplica 85% si se acorda lunar in functie de numar zile lucratoare din luna respectiva.
Rezultatul este o valoare bruta lunara.Din aceasta valoare bruta se scade CAS la nivelul unui salar minim pe economie (600*10.5%=63 lei daca luna este completa);ceea ce ramane este valoare de incasat a indemnizatiei de maternitate.

Buna ziua,

In cazul unei persoane fizice autorizate aflate in concediu de sarcina si lauzie, cum se calculeaza contributia individuala de asigurari sociale, este tot 9,5% aplicat la salariul minim brut pe tara? Este singura contributie care se scade din venitul brut dupa aplicarea procentului de 85%?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postnatal AndreeaIB AndreeaIB Buna ziua Doreste cineva sa-mi rezolve o problema legata de plata concediului postnatal? Nu stiu daca este corect ce am primit eu anul trecut: am ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, postnatal simdog simdog Buna ziua, La un salariu brut lunar de 3565 ron, care ar fi cuantumul indemnizatiei pentru concediu prenatal, respectiv postnatal, adica cele 126 ... (vezi toată discuția)
Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)