tana a scris:
emiliacostea a scris:
Buna ziua
As dori sa stiu legea si articolul unde este specificat ca se calculeaza doar contributia individuala de asigurari sociale ( 9,5%aplicat la salariul minim brut pe tara) si celelalte contributii nu se calculeaza.
Multumesc anticipat!
Legea 76/2002 actualizata , art.27 alin (2) : Prevederile alin. (1) (respectiv contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj) nu se aplica pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.* (pe perioada concediului de maternitate CIM este suspendat de drept)
Legea 95/2006, art.257 alin.6) :Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.
Codul fiscal, art.42, urmatoarele venituri sunt neimpozabile : a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Imi cer scuze pentru ca insist si eu pe subiect dar nu sunt familiarizata cu descifrarea legislatiei. Va rog daca se poate o lamurire asupra acestui calcul:
cazul meu: intrata in prenatal din 15 martie, salariul net 1250 lei, ultimele 6 luni am avut acelasi salariu, am avut doar concediu de odihna (niste zile in perioada sarbatorilor, nu stiu daca e important), fara nici un concediu medical.
Din calculul facut de mine pe cu ajutorul unui calculator on-line (ca nu stiam suma) am aflat brutul meu ca fiind 1746 lei. Inteleg ca indemnizatia cuvenita nu se impoziteaza DECAT cu 9,5 % CAS (pensia) si ATAT, iar din alte surse calculul ar fi urrmatorul: (1746 lei * 6 luni) / (nr zile lucratoare (sau calendaristice?? AICI e intrebarea mea - din ultimele 6 luni) = baza de calcul brut aferenta unei zile lucratoare = 1746*6/135=77.6 lei (sau - in cazul ca e vorba de calendaristice = 1746*6/182=57.56 lei/zi calendaristica)
Din aceasta suma trebuie sa primesc conform legii 85 % minus CAS(9,5%), deci = 77.6*0.85=65.96 lei (sau 57.56*0.85=48.92 lei)
Scazand 9.5% revine 65.96*0.905=59.69 lei pe zi lucratoare (sau 48.92*0.905=44.27 lei/zi calendaristica)
Iarasi, din ce am inteles din alte parti, aceasta suma zilnica va fi fixa pentru cele 126 de zile de concediu pre/postnatal (deci mai degraba varianta 2 cu suma calendaristica?? ) si atunci pt aprilie rezulta 44.27*30 zile= 1328.1 lei, iar pentru mai - 44.27*31 zile = 1372.37 lei
Una peste alta, iese ceva in jur de 1300 lei, mai mult decat netul meu, oricum, si mai mult decat cei 1000 lei pe care i-am primit pentru luna aprilie, nu?
Aceasta era problema mea, sper ca am fost coerenta. Am scris toate acestea si pentru ca nu am inteles art. 45 din OUG.nr.2005, alineatul (2) citat putin mai sus de dl. consilier juridic. Nu calculez 9,5% din suma mea? e o suma fixa pe tara (la momentul calculului)?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri