avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pot fi obligat sa renunt la energia termica ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pot fi obligat sa renunt la energia termica centralizata?, interzicerea accesului la utilitati publice

Buna seara.

Stau la bloc si am ramas singurul apartament fara centrala proprie,iar vecinii vor sa inchida accesul energiei termice centralizate in bloc,implicit la mine in apartament.

Este legala interzicerea/blocarea accesului la utilitati publice?

Mentionez faptul ca intodeauna am fost cu platile la zi.

Orice sfat este binevenit{va rog transmiteti si pe adresa de e-mail:thehitman2007@gmail.com}.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:25, 23 Octombrie 2010
Nimeni nu va poate interzice accesul la utilitati daca nu are hotarare judecatoreasca.
Pe de alta parte vecinii dv. se vad nevoiti iarna de iarna sa plateasca o suma pe caldura la comun, cheltuiala pe care ei o considera inutila.
Cred ca puteti transa aceasta problema numai in instanta.
In lipsa unei hotarari judecatoresti irevocabila nu poate fi restrictionat si ingradit dreptul la libera utilizare a serviciilor de utilitate publica
Indiferent de vointa vecinilor ,daca condominiul este prevazut din constructie cu alimentare caldura in sistem centralizat,regia nu poate da acordul pentru restrictionarea utilizarii de caldura de la sistemul centralizat
@Victor S,
Nimeni nu va poate obliga sa renuntati la caldura din sistemul centralizat dar asociatia si vecinii au posibilitatea sa va convinga sa renuntati.
Avand ca motiv, asa cum s-a spus mai sus, suportarea de catre vecini a unei cote importante din factura emisa lunar de catre furnizor, este normal ca vecinilor sa nu le convina.
Metode si argumente pentru a renunta:
- trebuie sa tineti cont ca locuiti intr-un bloc si este bine sa faceti asa cum fac si ceilalti vecini. Conteaza foarte mult sa va intelegeti cu vecinii.
- daca dumneavoastra veti ramane singurul consumator, costurile incalzirii apartamentului vor fi enorme. Cu banii pe care-i dat intr-o iarna va puteti instala centrala proprie de apartament.
- vecinii pot sa nu contribuie la cheltuielile de intretinere si reparatie a instalatiilor si in cazul unei avarii sa ramaneti in plina iarna fara calodura Vor motiva simplu ca asociatia nu are bani pentru reparatie.
Atitudinea vecinilor n-ar fi chiar cusher daca n-ar vrea sa participe la reparatia unei conducte. Nici corect, nici moral!
Oricum, lucrurile se pot transa in instanta, restul tine de o atitudine arbitrara care scapata de sub control se poate termina urat de tot.
Nu toti oamenii sunt ca la dv. in bloc @adriantot!

Eu stiu proprietari care au sarit la gatul meu la modul cel mai real posibil numai pentru ca preluasem o asociatie cu restante mari la furnizor si acesta a oprit apa calda. In prima zi de sistare a apei, fiind si zi de incasare, la casierie s-a creat o razmerita in care nu se putea intelege om cu om, iar unii mai recalcitranti au sarit la gatul meu....ca sa le dau drumul la apa...... Asa ca lucrurile trebuie facute cat se poate de legal si fara incalcarea drepturilor oamenilor. Daca unii au avut bani mai multi decat altii, nu inseamna ca trebuie sa-i izgoneasca din mediul lor pe cei mai putin norocosi sau care se limiteaza la ce au primit si cum au primit dintotdeauna (caldura, adica).
Poate nu m-am facut bine inteles. Cei care au bani mai multi, poate-si permit sa plateasca 400 - 600 lei pe luna pentru caldura in sistem centralizat. Cei cu bani putini nu-si permit acest lux, si-si instaleaza centrala termica de apartament.
Pentru incalzirea unui singur apartament, intr-un bloc de 115 apartamente, apare o factura de minim 1000 lei/luna iarna. Din aceasta 500 lei o suporta apartamentul incalzit si 500 lei cele 114 apartamente debransate. In 6 luni de sezon rece se ajunge la 6000 lei (3000 un apartament + 3000 toate celelalte debransate) fara a mai lua in calcul si eventuale avarii, pierderi sau reparatii posibile.
Eu as incerca sa-i conving comitetul si pe proprietari, ca este mai convenabil sa-l ajutam pe proprietraul fara CT cu 4000 lei din fondurile asociatiei. Cu acesti bani proprietaru-si instaleaza o CT si plateste, in rate, cate 400 lei/luna la asociatie astfel ca in 10 luni achita centrala. Pana la 500 lei/luna cat ar fi dat mai raman si bani de gaz, iar vecinii nu platesc tevile ce trec prin apartamente si incalzirea spatiilor comune, economisind si ei acei 500 le/luna.
Nu este "cusher, corect, moral, legal"!?
In asociatia noastra avem oameni normali, de toate categoriile. Avem si noi restantieri, cateva procese pe rol, oameni nemultumiti, oameni care nu accepta repartizarea cheltuielilor conform legii, carcotasi.., probabil ca in multe asociatii.
Este adevarat ca ne deosebim totusi de unele asociatii pentru ca am reusit de cativa ani sa impunem legea si acest lucru este acceptat de majoritatea (dar nu de toti, asa cum va spuneam mai sus). Apoi nu mai avem restante penalizabile catre furnizori de 3 ani tocmai pentru ca ne-am debransat total de la sistemul public de caldura si apa calda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Hotararea adunarii generale de renuntare la repartitoare Lutira Lutira Detin un apartament de 3 camere in Bucuresti sector 4, intr-un bloc in care 80 % din apartamente au centrala termica proprie, restul apartamentelor detin ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Debransare efectuata=plata integrala a intretinerii pe perioada iernii sorina_m sorina_m Buna ziua! Am o situatie din care nu stiu cum sa ies. Oricum as da nu imi va fi bine. Situatia sta in felul urmator: Sunt debransata de la furnizorul termic, ... (vezi toată discuția)