avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DAUNE COMINATORII DE INTARZIERE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DAUNE COMINATORII DE INTARZIERE

Buna ziua,
Am o Hotarare definitiva si irevocabila, investita cu formula executorie prin care ANRP pe Legea 290/2003 trebuie sa respecte Hotararea Comisiei judetene, sa-mi plateasca despagubirile+rata inflatiei de la data nasterii dreptului pana la plata efectiva.
Am ajuns la executor care a solicitat judecatoriei incuviintarea executarii.
Urmeaza sa-i someze. ANRP are la dispozitie 6 luni ptr executarea de buna voie a Hotararii instantei.
Dar am inteles ca pot solicita si daune cominatorii de intarziere (50-100 lei/zi) printr-o noua actiune in instanta prin care ANRP-ul sa fie obligata sa le plateasca de la data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei si pana la achitarea sumelor datorate.
E posibil acest lucru? In momentul platii despagubirii+inflatia aceste sume trebuie restituite sau raman si acestea in posesia mea? Unde Formulez actiunea: la Tribunalul Bucuresti sau unde (eu fiind din provincie)? Taxe judiciare si taxe de timbru platesc in acest caz?
Va rog sa ma ajutati si cu cateva indrumari legislative: adica pe ce baza legala cer acest lucru instantei: Legi, articole din Lege, etc
Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: sorincapitanescu , utilizator 14:37, 26 Octombrie 2010
Temeiul legal al daunelor cominatorii deriva din prevederile art.1073, 1075 si urm. C.civ., referitoare la dreptul creditorului de a cere indeplinirea integrala a obligatiei debitorului sau. In acest sens, art.1075 C.civ. precizeaza ca "orice obligatie de a face sau de a nu face se schimba in dezdaunari, ...in caz de neexecutare".
In doctrina juridica (C.Barsan), s-a evidentiat insa si natura de veritabila sanctiune civila a daunelor cominatorii, pe care si instantele de judecata, in marea majoritate, o au in vedere. De aceea, plata daunelor cominatorii nu se prea acorda in situatia in care si creditorul a dat dovada de oarecare pasivitate, intentind, spre exemplu, o actiune pe temeiul art. 1073, 1075 si urm. C.civ., pentru obligarea debitorului la indeplinirea integrala a obligatiei sale, inclusiv prin indeplinirea obligatiilor de a face sau a nu face corespunzatoare, la un termen relativ mare de la nasterea obligatiei principale (de ex. o hotarare de punere in posesie si restituire a unui teren fostului proprietar, nefinalizata prin eliberarea unui titlu de proprietate.)
In speta dvs., consider ca sansele de a obtine daune cominatorii sunt mai mari cu cat introducerea actiunii pt. obtinerea acestora va fi mai apropiata de data ramanerii definitive a hotararii care a dat nestere dreptului dvs. de creanta. Daca veti intarzia prea mult, culpei, de netagaduit de altfel, a debitorului, instanta ii va asocia si o culpa a dvs., de pasivitate. Iar sansele acordarii daunelor cominatorii scad. Aceste considerente sunt numai orientative, decizia fiind in totalitate a instantei.
Pretentiile materiale se timbreaza la valoare, insa daunele cominatorii, cu rol de veritabila sanctiune civila, asa cum aratam, consider ca nu.
Actiunea se introduce la instanta competenta teritorial, deci daca este vorba de ANRP, Tribunalul Bucuresti.
Plata daunelor cominatorii, ca sanctiune a neindeplinirii integrale si la timp a obligatiei de catre debitor nu determina stingerea dreptului la plata daunelor-interese (art.1082 C.civ.) si a despagubirilor datorate de acelasi debitor si cu atat mai putin intoarcerea acestor sume de catre creditorul care le-a incasat.
Va sfatuiesc inca odata, sa evaluati impreuna cu un avocat, sansele obtinerii acestor daune.
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ContSters36411, utilizator
aveti dreptul sa obtineti daune.actiunea o introduceti la tribunalul bucuresti.
Buna ziua,
Intrebari:
-din ce moment cer duanele cominatorii de intarziere (CA a respins recursul ANRP-ului in 20.05.2010, astfel Hotararea TB devenind definitiva si irevocabila);
-exista o suma maxima/zi pe care o pot cere ca dauna?;
-hotararea va ajunge tot la executare silita?;
-are vreo legatura ca fac actiune separata si ca prin prima Hotarare a TB s-a sa-mi fie platite si rata inflatiei de la data nasterii dreptului si pana la plata efectiva? Si: pot primi ambele sume, adica si daune si rata inflatiei?
Cu multumiri
Si inca o intrebare:
-Trebuie sa fac o Noticare ANRP-ului in prealabil ptr daunele cominatorii sau actionez la Tribunal direct?
Ma poate ajuta si pe mine cineva cu niste raspunsuri la intrebarile mele?
Cu multe multumiri!

Alte discuții în legătură

Rata inflatiei/legea 290/2003 sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, In iulie 2007 am primit o Hotarare a Comisiei Judetene ptr aplicarea Legii 290/2003. In august 2007 am depus cerere la ANRP de efectuare a platii ... (vezi toată discuția)
Executare silita a anrp-ului pe legea 290/2003 sorincapitanescu sorincapitanescu Buna ziua, In iulie 2007 am primit o Hotarare a Comisiei Judetene ptr aplicarea Legii 290/2003. In august 2007 am depus cerere la ... (vezi toată discuția)
Executarea silita-ptr obligatia de a face Alb07 Alb07 Este vorba despre o sentinta civila definitiva si irevocabila prin care Primaria este obligata sa emita o decizie privind acordarea de despagubiri conform ... (vezi toată discuția)