Contul 231 - Imobilizari corporale in curs.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor corporale in curs. Contabilitatea analitica se tine pe feluri de imobilizari corporale in curs. Contul 231 este un cont de activ.
In debitul contului 231 se inregistreaza:
- valoarea imobilizarilor corporale in curs, aportate la capitalul social sau primite ca aport la capitalul social (101, 456);
- valoarea imobilizarilor corporale in curs, la cost de productie sau de achizitie/ intrare, realizate in regie proprie sau facturate de furnizori, precum si aportul in natura (108, 404, 456, 722);
- avansurile acordate furnizorilor de imobilizari corporale (512).
In creditul contului 231 se inregistreaza:
- valoarea imobilizarilor corporale in curs receptionate (212, 213, 214);
- valoarea la cost de productie a imobilizarilor corporale in curs receptionate ca mijloace fixe (211);
- valoarea avansurilor decontate furnizorilor (404);
- valoarea imobilizarilor corporale in curs cedate (658);
- valoarea imobilizarilor corporale in curs distruse de calamitati (671);
- valoarea imobilizarilor corporale in curs care fac obiectul participarii la filiale din cadrul grupului, la alte societati sub forma intereselor de participare sau altor titluri de valoare (261, 262, 263, 265).
Soldul contului reprezinta valoarea imobilizarilor corporale in curs nereceptionate.
Subconturile pentru "Contul 231 - Imobilizari corporale in curs" sunt:
2311 - Amenajari de terenuri si constructii.
2312 - Instalatii tehnice si masini.
2313 - Alte imobilizari corporale.
Contul 722 - Venituri din productia de imobilizari corporale.
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din productia de imobilizari corporale.
In creditul contului 722 se inregistreaza valoarea la cost de productie a amenajarilor de terenuri, realizate pe cont propriu, receptionate, facturate (211/ 231); valoarea la cost de productie al celorlalte imobilizari corporale realizate pe cont propriu, precum si a investitiilor efectuate pe cele existente - a mijloacelor fixe obtinute din productie proprie, receptionate, facturate (212, 213, 214, 231); valoarea la cost de productie a imobilizarilor corporale in curs obtinute din productie proprie, receptionate, facturate (231).
In debitul contului 722 se inregistreaza soldul creditor al contului 121 in vederea inchiderii acestuia si a stabilirii rezultatelor.
La sfarsitul lunii/ exercitiului contul nu prezinta sold.
salariile sunt deductibile dpdv fiscal la calculul impozitului pe profit
Reflectarea in contabilitate a lucrarilor de constructie in regie proprie
Construirea in regie proprie a unor obiective de investitii se realizeaza pentru obiective care nu prezinta un grad complex de executie, iar valorile sunt reduse in comparatie cu cele realizate in amtrepriza. Pentru executarea lucrarilor de constructie societatea se confrunta cu toate peoblemele privind aprovizionarea cu materialele necesare, recrutarea fortei de munca, inchitrierea de utilaje etc. Imobilizarile care intra in gestiunea societatii prin productie proprie se evalueaza la cost de productie. Costul de productie se calculeaza pe baza urmatorei formule:
* Costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumate, delimitate in mod direct pe obiectul de investitie;
* Costurile de prelucrare directa(manopera directa)
* Costurile indirecte de productie (costurile privind regia de fabricatie), imputate in mod rational;
* Costurile indatorarii in cazul optiunii pentru tratamentul alternativ al acestora;
* Rebuturile in cadrul limitelor normal admise;
* Alte costuri delimitate in mod direct.
Atentie! In costul unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse si dobanzile platite la creditele bancare contractate pentru achizitia, constructia sau productia acestuia, direct atribuibile activului, pana la finalizarea sa aferente aceleiasi perioade.
Recunoasterea in contabilitate a valorilor cheltuielilor generate de productia proprie se face dupa natura elementelor de cheltuieli prin utilizarea conturilor din Clasa 6 Cheltuieli.
La sfarsitul lunii consumurile inregistrate pentru realizarea obiectivului de investitii in regie proprie se recunosc diferit din punct de vedere contabil, in functie de finalizarea sau nu a imobilizarii ce se realizeaza, astfel:
- daca obiectivul de investitii nu a fost terminat in luna in care s-au desfasurat lucrarile de constructii se considera o imobilizare corporala in curs si pe baza situatiilor de lucrari se recunosc imobilizari corporale in curs. In luna in care se termina obiectivul de investitii valoarea activului corporal va cuprinde toate cheltuielile inregistrate inm periaodele precedente si imobilizarea in curs trece in categoria de imobilizari corporale, inregistrandu-se in contabilitate conform procesului verbal de receptie.
Exemplu
Societatea comerciala Alfa realizeaza in luna mai, anul N, o constructie speciala in regie proprie. Executarea cosntructiei genereaza urmatoarele cheltuieli: materii prime 50.000 lei; salarii 50.000 lei, din care aferente muncitorilor direct productivi 20.000 lei si personalului administrativ 30.000 lei; amortizari 40.000 lei, din care aferente imobilizarilor direct productive 30.000 lei si imobilizarilor utilizate in sectorul administrativ 10.000 lei. La sfarsitul lunii iunie lucrarea a fost terminata si constructia speciala a fost data in folosinta la un cost total de 140.000 lei. Se cere determinarea costului de productie pentru luna mai, inregistrarea operatiilor privind constructia in regie proprie in luna mai si punerea ei in functiune in luna iunie.
a) Evaluarea costului de productie in luna mai:
Costul de productie = cheltuieli directe + cheltuieli indirecte repartizate rational in functie de capacitatea normala de productie= 50.000 + 20.000 + 30.000 = 100.000 lei.
De stiut! Cheltuielile generate de administratie si cheltuielile de desfacere nu se includ in costul de productie.
b) Inregistrarea operatiilor ocazionate de obtinerea cosntructiei in regie proprie pentru luna mai N:
1. Consum de materii prime:
601 Cheltuieli cu materiile prime = 301 Materii prime 50.000
2. Inregistrarea salariilor :
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal- salarii datorate 50.000
3. Inregistrarea amortizarii imobilizarilor:
6811 Cheltuieli de exploatare = 281 Amortizari privind 40.000
privind amortizarea imobilizarilor imobilizarile corporale
4. Inregistrarea constructiei realizate in regie proprie, dar neterminata la sfarsitul lunii mai N, la valoarea costului de productie calculat pentru luna mai:
231 Imobilizari corporale in curs = 722 Venituri din 100.000
productia de imobilizari corporale
5. Inregistrarea punerii in functiune a costructiei realizate in regie proprie in luna iunie N. La valoarea totala de 150.000 lei , din care 100.000 lei afost recunoscuta in costul imobilizarii in luna mai . Pentru luna iunie se considera ca au mai fost efectuate cheltuieli in suma de 40.000 lei:
212 Constructii = 722 Venituri din productia de 40.000
imobilizari corporale
212 Constructii = 231 Imobilizari corporale in curs 110.000
Atentie! Daca obiectivul de investitii se termina in aceeasi luna in care au demarat lucrarile de construire nu se mai opereaza cu categoria imobilizarilor in curs inregistrandu-se direct ca imobilizare obiectivul receptionat , pe baza procesului verbal de receptie.