avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Picatura de cultura...
Discuție deschisă în Cultură generală

Picatura de cultura...

Rautatea,prostia,mitocania ajunsa la nivel de virtute,indolenta,suficienta,dar si indiferenta fata de tot si de toate,pot fi vindecate numai cu cultura.
Cred eu ca este cel mai bun"medicament" pentru a ne corecta propriile racile,pentru a deveni cu o secunda mai docti decat ieri.
Spunea Andre Malraux:

"O cultura nu se mosteneste,se cucereste"

Cred eu ca daca la acest topic am aduga o rubrica de recenzii ale unor romane,filme,piese de teatru de succes, mai noi sau mai vechi,discutii despre noi aparitii editoriale si cinematografice,discutii asupra unor articole definitiorii ale unor jurnalisti de prestigiu ar fi un inceput de dorit,ar fi un inceput care ar da nastere la discutii mai interesante decat cea despre manele,provocata in mod ironic,dar si cu o doza de bunavointa de catre un distins coleg de forum.
Cred eu ca raspunsul corect si apasat la topicul deschis de d-sa,este deschiderea acestei rubrici despre CULTURA


Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 01:36, 27 Octombrie 2010
Sunt de acord cu propunerea dumneavoastra si o consider un pas important spre depasirea limitelor intre care ne desfasuram zilnic activitatile. Cu tot respectul, eu incerc sa subliniez o alta mare problema cu care se confrunta societatea, in ansamblu, si nu o spun eu, ci doar incerc sa "strig" mai tare decat o fac factorii responsabili. Este vorba despre analfabetismul functional, o problema care afecteaza - poate la fel de mult - majoritatea zdrobitoare a sistemelor de invatamant. Cauza lui se regaseste in structurarea absolut gresita a politicilor educationale si preluarea acestora de catre alte state, aplicate fortat si cu grave repercusiuni asupra nivelului intelectual. Spre deosebire de analfabetismul clasic, analfabetismul functional este dobandit si mult mai daunator decat cel clasic, pentru ca incredibil de multi analfabeti functional sunt licentiati si detin functii de conducere la cele mai inalte niveluri.
"Perlele", care genereaza rasul amar la fiecare sfarsit de an scolar sau universitar, sunt produsul acestui fenomen. Totusi, sunt state europene unde analfabetismul functional este de 2-3% (Norvegia), iar americanii sunt cam la fel ca noi. Ca exemplu, prezint doar dragostea lor pentru Biblie: 90% dintre americani au in casa o Biblie. Cu toate acestea, doar un procent de pana la 20% au citit-o, o mare parte a studentilor la scolile teologice nu stiu care este diferenta intre apostoli si evanghelisti, aproape 40% dintre americani stiu ca Sodoma si Gomora sunt casatoriti ... si alte asemenea.
Detalii despre analfabetismul functional:

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
elena138, utilizator
am mai avea nevoie si de o doza elementara de bun-simt...
Citem pe undeva ca “lacrimile tuturor popoarelor sunt adevarate”… Ce legatura este intre cultura si lacrimi? Pai… ar fi multe legaturi…
Se spune ca patria minoritatilor etnice din spatiul carpatic este Romanaia…
”Cultura” nu inseamna numai a sti scrie si citi corect, nu inseamna a avea cunostinte in diferite domenii… Cultura inseamna si o convietuire temeinica, si aceasta nu e conditionata de legi si constitutie ci si de traditie si toleranta – de preferinta fara constrangere legiferata… Legea omeniei ar trebui sa fie cea mai importanta lege care guverneaza o societate – o societate civilizata nu are nevoie de “legi ale minoritatilor” (ce utopie; nu?). Profesorii – poate cei de istorie in special – ar trebui sa sustina resocializarea majoritate-minoritate accentuand trasaturile pozitive ale fiecarei minoritati… Popii n-ar mai trebui sa sustina ca “religia lor” e cea “adevarata”, ci sa sustina ca exista un singur Dumnezeu – la fel de bun…
Trecutul “divergent” n-ar mai trebui amintit si… zgandarit… cu fanatism…

Astazi, un fapt minor devine “mare” prin modul cum e prezentat, mediatizat; o opera valoroasa poate fi degradata prin aceeasi “metoda”… Mass-media poate “fabrica” valori si personalitati…

Pentru lipsa “culturii” se arunca “vina” pe lipsa banilor din sistemul de stat… dar si pe ideea ca parintii si profesorii – nu mai au timp sa se ocupe de educatia viitorilor “mostenitori” ai lumii… Parintii “alearga” dupa bani de dimineata pana seara, profesorii se lupta cu tineri lasati de capul lor de parinti… Si se mai da vina pe saracie: cu stomacul gol nu prea ai chef sa te “cultivi”… O alta mentalitate: cu bani poti cumpara orice… Sa fie “goana dupa bani” cauza inculturii? Banuiesc ca nu… su nu numai… Viata are un ritm mai alert azi – totul (aproape totul) e tehnologizat… Sarcinile de indeplinit sunt atat de multe incat se ajunge in situatia de a nu mai recunoaste prioritatile… Cu toate acestea exista oameni preocupati de cultura, de educatie – oameni care pe oriunde trec lasa semintele culturii…

Nu exista “bun-simt”… E clar acest aspect… Dar: cati dintre cei care se plang de lipsa bunului simt (sau de incultura unora) sunt hotarati sa izoleze – prin ignorare – asemenea indivizi? Ironia este o alta “arma” care ar putea diminua fenomenul inculturii si a lipsei bunului simt… Ironia care sa nu degenereze in rautate…

E prea mult de comentat pe aceasta tema… Si mi-e destul de greu sa “concentrez” in cateva fraze… istoria lumii, transformarile care au loc la anumite intervale etc…
Nu cred, insa, ca facand recenzie unor opere de valoare rezolvam ceva… Vor citi numai cei care sunt interesati…
Va scriu din… constatari personale: forumul de cultura generala nu e accesat asa des cum ar fi de dorit sa se intample…
Oamenii care au ceva de spus trebuie sa interactioneze cu cei care nu prea stiu ce sa spuna – iar cand o fac sunt… “defectuosi”. Cand oamenii care au ceva de spus discuta intre ei si nimeni nu ii asculta – sau nu le citeste comentariile – nimic nu se rezolva…
“Cel care poate mai mult poate si mai putin”… Cand cineva cu un grad ridicat de cultura doreste sa impartaseasca ceva unuia cu un grad mai scazut de cultura trebuie sa “coboare” la nivelul celui din urma si sa ii explice, rabdator – a trata cu dispret pe cei care nu pot ceva nu e o rezolvare…

Citez din EVZ (articol postat de elena138):
În primul rînd, tinerii români nu au reflexul de a-şi cumpăra o carte. ªi nu e numai vina televizorului! Atîta vreme cît preţul cărţilor se învîrte în jurul sumei de zece euro, e tare greu pentru un copil să îşi folosească banii de buzunar şi ca să-şi cumpere un roman sau o carte de poezie.

Da, pretul cartilor este mare – mai ales al celor necesare pregatirii profesionale (in orice domeniu) – dar sa nu uitam ca exista Internet: gasim poezii si carti integral publicate – doar sa ne dorim sa citim. Dorinta de a citi trebuie cultivata… asa cred… Exista informatii despre cine vrem si despre cine nu vrem… Cele mai accesate site-uri sunt cele de “barfe”…

No, iar am scris mult si n-am spus nimic… :">
Nu Diana,nu ai scris mult si aiurea,iar intentia mea-si de acea nu am inceput eu prin a da un anume titlu,pentru a nu fi subiectiv-cred eu ca trebuie sa se materializeze exact prin a sugera ceva,macar pentru putinii care vor sa fie,mai docti astazi decat au fost ieri.
Nu suntem precum germanii carora de mici li se insufla dragostea pentru Beethoven,Schiller sau Goethe,care de mici sunt dusi la teatre si concerte,unde sunt prezentate operele muzicale ale unor autori sacrii ai muzicii.
De la 14-15 ani copiii germani merg la filarmonica sau la opera,ai nostri ingana manele ,ai nostri nu stiu sa scrie corect cuvintele si enumerarile pot continua.
La noi,profesorii de materii principale se pare ca lupta doar pentru a obtine meditatii,iar rebuturile intelectuale in numar mare ,scoase de acesti profesori,dar si de un sistem anacronic si defectuos ne spun totul,le intalnim in fiecare zi,le auzim pe ecrane,le citim in presa.
Poate de acea am incercat ,cu puterile mele ,sa provoc la" o picatura de cultura"
Poate voi fi auzit...
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cata dreptate aveti. Am auzit sintagma ,,societate bolnavicioasa" , in repetate randuri. Nu este o exagerare, iar cauza pentru care este asa , sau unul dintre facotrii contributivi este si incultura.Dar ..picatura aceasta ar fi insuficienta intr-un ocean...In plus, orice ,,tratament" trebuie inceput in faza incipienta a unei maladii.
Cum credeti dvs. ca in ziua de astazi oamenii ar prefera un roman clasic in schimbul rasfoirii unui tabloid? sau ca impatimiti ai televizorului sa lase telecomanda din mana pentru a -si lua o carte din biblioteca? greu, dupa parerea mea. Cei care au primit o educatie desavarsita si carora aceasta le-a prins bine, in sensul ca au ,,devenit oameni" si nu s-au pervertit de-a lungul drumului, continuundu-si viata in acelasi spirit ce le-a fost insuflat de acasa, au reusit poate, sa transmita si copiilor lor ceva din educatia , din cultura dobandita, astfel incat noua genratie sa fie chiar cu o treapta mai sus decat ei.
Cei care au trait in medii normale, mediocre, nu au cum sa se mai schimbe. Poate cu unele exceptii.
Depinde, trebuie sa ai in gena , cred eu , ceva esential, poate o gena a sensibilitatii la frumusetea acestei lumi, pe care sa incerci sa o intelegi citind, mergand sa vezi o piesa de a teatru, ducandu-te la filarmonica.Stiti ca parte dintre cei care frecventeaza mediile culturale sunt acei snobi , carora le place sa se confunde cu iubitorii e arta , de cultura.Insa eu nu-i blamez atat de tare , si sitit de ce? fiindca , oricat ar fi ei de ignoranti si iubitori de imaginea de sine, ei nu sunt pierduti si nu sunt un rau al societatii, sa zicem ca nu fac nici bine, dar cel mai important, nu contribuie la denaturarea societatii.
Da, e frumos si normal ca oamenii sa citeasca, televizorul si netul nu se pot substitui cartilor. Oamneii trebuie sa ,,simta " cartea in mana, sa fie acest ,,duet" carte-cititor , iar in acele momente sa se produca acea ,,transfuzie" de informatie, de cultura, de frumos...dar va spun, acest ,,obicei" e deja rarisim. Copiii trebuie ,,convinsi" sa citeasca, de exemplu, faci cu ei un deal...citesti si tu 50 de pagini pe saptamana...si te mai las la computer vreo 2 ore.
Pai cine nu avea computer si cine avea program tv de 2 ore pe zi, in care vedea doar minciuni ( ca si acum dealtfel) , si ode dedicate conducatorilor, prefera cititul, de fapt, era singura oaza de adevar, de bine, de frumos.
NU suntem aici cert ca sa ne etalam gradul de cultura, el cert variaza de la o persoana la alta, si in cazul fiecaruia exista ,,circumstante" ale mai multei sau mai putinei culturi. Doar in treacat am sa spun ca intr-un fel, m-am nascut printre carti, pe care, in primii ani le mazgaleam cu creionul, le cercetam, le admiram copertile, pentru ca nu mult mai tarziu sa incep sa le patrund tainele. Erau ani frumosi, utili, in care practic ,,ma hranem" cu carti si tin minte ca nu ma putea nimeni dezlipi de ele, nici daca mi-ar fi promis lumea.Aveam abonament la cinemateca si nu ratam nici un spectacol aproape , de teatru..
Cu toate acestea , ma consider o mediocra. Ma gandesc ca toate activitatile respective mi-au fost utile mie, adevarat, insa nu am reusit sa imi aduc cine stie ce aport in societate.Adica mi-am facut mie un bine, dar poate ca ar trebui sa pot sa fac ceva bun pentru a obloji ranile acestei societati bolnave.
Adevarul e ca ma simt neputincioasa, mediocra si , oricat de optimista as vrea sa fiu, mediocritatea este ca o pandemie.Goana dupa bani , dupa putere ..e tot ceea ce-i mai motiveaza astazi pe oameni.Se salveaza doar cine are forte si resurse interioare.Sa ne slvam cat mai multi, si cum bine spuneti , @ r.gabi, poate cu cate o picatura de cultura ma iamelioram macar, ca de vindecat...
Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Rezistenta impotriva culturii Radu Gabrian Radu Gabrian Un cotidian aparut astazi a cuprins un articol, cred eu determinant ,nu atata prin problematica dezbatuta ,dar mai ales prin realismul si acuratetea ... (vezi toată discuția)
Declaratii politice in parlamentul romaniei POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Ioan Munteanu a spus cel mai cutrămurător adevăr de la Tribuna Parlamentului României, de la 1945 încoace. „Neam de neamul nostru n-a cunoscut ... (vezi toată discuția)
Investitorii nu sunt interesati deloc de cultura Talk Partners Talk Partners Recent am participat la o intrunire a antreprenorilor din Romania (o mica parte, evident!) si a unor posibili investitori. Intalnirea a fost facilitata de ... (vezi toată discuția)