avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la concediu de odihna anul acesta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la concediu de odihna anul acesta

sunt angajata din 17 martie am dreptul la concediu de odihna.in contrctul de munca e prevazut ca am dreptul la concediul de odihna 21 de zile .daca am dreptul la concediul anul acesta cate zile de concediu mi se cuvin.si un salariu pe cartea de munca de 600 lei.cite zile si cati bani mi se cuvin pe anul acesta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 27 Octombrie 2010
Buna ziua. Aveti dreptul la 17 zile. Ca bani cam 463 lei brut, (depinde de zilele lucrate in ultimile 3 luni) asta daca nu aceti concedii fara plata, absente nemotivate, sau concedii medicale.
17 zile pana la finele anului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
am lucrat fara intrerupere.lucrez 3 zile program de 16 ore apoi liber 3zile si tot asa in total 240 ore
Angelica te cred si te inteleg, dar contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede 21 de zile pe an.

21 zile / 12 luni ar veni 1.75 zile pe luna.

Tu ai 10 luni intregi 17.5 si cu o bucata pe martie iese 18 zile.
da scuze 18 zile.
popaangelica a scris:

am lucrat fara intrerupere.lucrez 3 zile program de 16 ore apoi liber 3zile si tot asa in total 240 ore


CO se acorda proportional cu perioada lucrata ... din 17 martie si pana in prezent ... nu conteaza numarul de ore pe care l-ati lucrat.
Aveti dreptul la 17 zile de CO...

P.s.
17 martie - 31 decembrie ... sunt 9,5 luni.
Nu sunt de acord cu @eduard care a scris:
Ca bani cam 463 lei brut, (depinde de zilele lucrate in ultimile 3 luni) asta daca nu aceti concedii fara plata, absente nemotivate, sau concedii medicale.

In ceea ce priveste retribuirea concediului de odihna aceasta se face conform:
CCMUNN art 59. -
(1) Pe durata concediului de odihnă, salariaţii vor primi o indemnizaţie ce reprezintă media zilnică a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(2) Indemnizaţia de concediu nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporul de vechime şi indemnizaţia pentru funcţia de conducere, luate împreună, corespunzător numărului de zile de concediu.

Ca atare, dumneavoastra realizand venituri peste salariu de baza, datorita orelor suplimentare, veti avea o medie a veniturilor lunare de peste 1,80 ori fata de salariu de baza si indemnizatia de concediu in consecinta.
Chiar daca ati fi avut concedii fara plata, absente nemotivate, sau concedii medicale indemnizatia de concediu de odihna nu putea fi mai mica decat retributia de baza raportata la numarul de zile de co.
In consecinta daca aveti o medie de 240 de ore pe ultimile trei luni,indemnizatia bruta pentru 17 zile de concediu va fi de aprox. 880 lei.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Baza de calcul concediu odihna kadett kadett Avand in vedere art.145 din CM si 59 din CCMUNN intrebarea este ce se intelege prin veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat ... (vezi toată discuția)
Sporuri cu caracter permanent - art 145 din codul muncii alcibiade alcibiade Cum se interpreteaza din punct de vedere juridic aceasta exprimare a legiuitorului - '' sporuri cu caracter permanent '' in momentul efectuarii calculului ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de concediu samir69 samir69 In CCM colectiv avem cuprins la capitolul salarizare urmatorul articol;Salariul cuprinde -salariul de baza ,sporuri(Spor de ore de noapte,spor de sambata ... (vezi toată discuția)