avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil nascut in timpul divortului - Legea 101/1992 sau ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil nascut in timpul divortului - Legea 101/1992 sau codul familiei?

In 10 zile voi da nastere unui copil, iar divortul de fostul sot inca nu s-a finalizat. Copilul este al iubitului meu actual care doreste sa-l recunoasca.
O sa avem probleme la casa casatoriilor cu declararea copilului?
Conform legii mai sus mentionate nu am avea probleme, dar conform codului familiei, "copiii nascuti in timpul casatoriei au ca tata pe sotul mamei"
Cel mai recent răspuns: crisis81 , utilizator 00:47, 8 Ianuarie 2011
Conform legii, copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Deci, daca hotararea de divort nu este definitiva la tata va fi trecut sotul dv.
Insa, dv. puteti contesta paternitatea, sau el sa o tagaduiasca, urmand a fi eliminat din certificatul de nastere.
Ulterior dv. puteti solicita stabilirea paternitatii fata de tatal biologic al copilului.
Succes!
Avand in vedere disp. art 53 al.1c.fam. copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Astfel, avand in vedere ca divortul dvs. nu a fost finalizat, minorul va avea ca tata in certificatul de nastere pe actualul dvs. sot.
Nu ati precizat in ce faza procesuala a divortului sunteti, dar daca sunteti inca la instanta de fond si nu v-ati judecata inca, va fi necesar sa solicitati in cadrul divortului incredintarea minorului nascut astfel in cursul judecatii.
Apoi, aveti posibilitatea fie dvs. , fie fostul dvs. sot sa tagaduieasca paternitatea minorului, evident printr-o alta actiune pe rolul instantei, iar in baza hotararii pronuntate se va elibera minorului un nou certificat , de aceasta data fara tata .
Dupa eliberarea acestui ce-al doilea certificat , tatal bilogic poate sa recunoasca minorul, fie prin declaratie la serviciul de stare civila, fie prin declaratie notariala, fie in cadrul unei actiuni pe rolul instantei promovata de dvs. in contradictoriu cu tatal biologic al minorului, situatie ca va duce in final la stabilirea si efectuarea cuvenitelor mentiuni in certificatul de nastere al minorului.

Ultima modificare: Duminică, 24 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@crisis81, sunteti mai greu de convins decat Bruce Willis de ucis (vorba colegului u.b.i.k. - :coffee:)

Ati deschis nenumarate topicuri cu aceeasi problema si peste tot vi s-a povestit ca acest copil il va avea ca tata pe sotul dvs. si ca iesirea din acesta situatie presupune o actiune de tagada de paternitate.

Daca eu citesc seara un tratat de medicina, dimineata o sa am senzatia ca sufar de toate bolile.

Asa faceti si dvs. cu legile. Gasiti te miri ce pe te miri unde si VI SE PARE ca se potriveste cu ...ce vreti dvs. sa se potrivesca.

Ehei, nu-i chiar asa.
Pai nici TITLUL nu l-ati citit/inteles cum trebuie.
Legea 101/1992 pentru aderarea României la Convenţia europeană asupra statutului juridic al copiilor născuţi în afara căsătoriei...

Copilul dvs. este conceput si se va naste IN TIMPUL UNEI CASATORII.
Are statutul de copil din casatorie .
N-aveti ce cauta in Conventia aceea care refera la statutul copiilor nascuti in afara casatoriei.
super argumentul cu...„Die Hard”=D>
Daca tot v-ati edificat cum e cu copiii astfel nascuti , tineti cont si de termenele de prescriptie ale dreptului la actiune ( in tagada paternitatii , sau dupa caz a stabilirii paternitati). Nu prea e moral totusi ... subiectul asta .

Alte discuții în legătură

Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil SuzyCat SuzyCat Am o mare problema.Cum se poate ca o femeie sa faca copil in timpul casatoriei cu un alt barbat si acesta sa trebuiasca trecut pe numele actualului sot.Eu sunt ... (vezi toată discuția)