avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferenta de apa intre consumul declarat de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferenta de apa intre consumul declarat de catre locatari si apometrul de bransament. Administratorul refuza sa faca verificari.

Problema noastra este urmatoarea: exista o diferenta de apa intre consumul tuturor locatarilor de pe scara si apometrul de bransament din subsol. Suntem o scara cu 15 apartamente, administratorul este un vecin care nu are forme legale si nu este platit pentru asta. Logic vorbind nici nu stiu daca ii putem spune administrator. Oricum, el este cel care plateste facturile, declara consumul si incaseaza banii de intretinere. Am vorbit cu el si i-am spus ca de 3 ani de cand locuim aici nu a citit niciodata apometrele si ca ar fi cazul deoarece in fiecare luna exista o diferenta pe factura noastra de 3-8 m3 de apa. Cand i-am spus sa verifice a refuzat categoric spunand ca suntem si noi oameni si ca trebuie sa ne intelegem intre noi. Am insistat si dupa ce a mai trecut o luna a mers impreuna cu doi vecini sa verifice. Au verificat doar jumatate din apartamente deoarece unii nu au deschis, altii nu vin prea des in oras iar la altii stie el cat sa puna ... asa cum a facut mereu. Normal ca am avut iar o diferenta de 4 m3 si am organizat sedinta pe scara, unde s-au prezentat 8 vecini din 15. Propunerea mea era sa schimbam administratorul care oricum zice mereu ca nu este platit, ca n-are timp, ca nu putem acuza oamenii asa ... dar refuza sa faca ceva, insa n-am rezolvat nimic pentru ca vecinii il sustin pe el. Ca-i om bun, ca nu ne fura, ca nu-l platim, ca oricum apometrul din subsol e apometrul nostru si nu trebuie sa ne suparam#-o, ca ei nu-s de acord sa le citeasca cineva indexul ( asta in conditiile in care jumatate declara index si jumatate consum ), ca trebuie sa avem incredere unii in altii, si multe altele. Le-am spus ca cine refuza sa ii fie citit apometrul ar fi normal sa incaseze toate diferentele din subsol. In afara de asta verificarea ar trebui sa fie mult mai amanuntita, nu doar asa la suprafata. Consluzia lor a fost, oamenii nu fura, apometrele sunt de vina ... nu avem nevoie de citire, ci de verificare metrologica. Pai daca ne facem verificarea cine mai stie cine si cat a furat? Apometrele se dau pe zero dupa verificare. Eu sunt de acord cu verificarea, o fac si eu doar daca o fac toti vecinii, dar nu am cum sa verific asta. In concluzie ... Ce pot sa fac pentru a nu mai plati diferenta la apa in conditiile in care administratorul refuza categoric sa citeasca personal apometrele si sa faca verificarile necesare, iar vecinii nu vor sa plateasca 10 lei pentru un administrator strain?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:17, 26 Octombrie 2010
Parerea mea este ca aveti nevoie de sustinatori ,respectiv aliati ,persoane care sa impartaseasca aceleasi opinii ca si dvs.Pe de alta parte este nevoie de un administrator investit care sa raspunda si civil si penal pentru obligatiile pe ca si le asuma si pe care le incalca.Nu este normal sa platiti ceea ce nu consumati.
deciziile intr-o asociatie nu se iau de catre administrator, ci sunt luate de catre adunarea generala a asociatiei si apoi, dupa alegeri, comitetul executiv este cel ce decide si transmite executia administratorului. In concluzie, adresati-va presedintelui si comitetului executiv si cereti-le sa "comande" un control asupra consumului de apa si diferentele de consum.
1-In orice asociatie de proprietari exista diferente intre valoare factura si valoare total index individuali,datorat diferentei de clasa metrologica a contoarelor utilitati,pierderi,si alti factori tehnici
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia ,care sispune masurile adoptate de adunarea generala in materializarea intereselor generale ale proprietarilor.
2-Administratorul de imobil ,legal poate desfasura aceasta responsabilitate numai daca detine atestat eliberat in conditiile legii.El este simplu angajat al asociatiie,respectiv are obligatia sa materializeze dispozitiile presedintelui + comitetul executiv
Administratorul de imobil ,fie persoana fizica poate fi angajat prin incheierea unui contract individual de munca ,conform art 35 (2) din L nr 230/2007 fie daca este persoana juridica ,se poate incheia contract de administrare conform art 35 (1) din L nr 230/2007
3-Nu ,apometrele nu se restituie dupa verificare la valoarea O
$-Problemele cu care va confrumtati se pot solutiona numai amiabil in interiorul asociatiei dvs prin implicare concreta a presedintelui
Va multumesc pentru raspunsuri!
In mod normal asa ar trebui sa se intample, dar din 15 apartamente doar 3 nu suntem de acord cu neregulile. Ceilalti sunt foarte multumiti si chiar mi-au reprosat ca am tupeu sa comentez locuind doar de 3 ani aici, ca ei se cunosc de o viata ( sunt toti trecuti de 50 de ani ) si ca stiu mai bine decat mine. Presedintele de scara are peste 70 de ani, este prieten cu adminitrstorul si stiu foarte bine cine si ce declara. Singurul cenzor pe care-l avem este la fel ... personal ne-a spus una, ca o sa mearga el sa culeaga semnaturi, ca-i stie pe toti, ca nu-l pot refuza, ca mai bine sa avem un administrator strain care sa citeasca apometrele, dar la sedinta, cand l-am confruntat, nu a mai recunoscut nimic. Le-am spus ca firesc ar fi sa platim un administrator dispus sa ne rezolve problemele decat sa platim apa unor vecini sau poate chiar pierderi care nu apartin nimanui. Administratorul refuza sa ia alta masura decat cea cu verificarea metrologica a apometrelor pentru ca nu trebuie sa faca nimic personal, ci doar asteapta sa mergem cu dovada la el. Si mai stie si ca ne costa si nu toti sunt de acord sa plateasca verificarea, ceea ce-i intoarce impotriva mea. Este greu sa rezolv ceva doar cu trei vecini. Ne gandeam la niste forme de protest mai neobisnuite ... cum ar fi sa nu mai platim intretinerea pe scare pentru ca oricum nu am primit niciodata chitanta. :">
Pentru orice schimbare in asociatie va trebuie o majoritate de 50% + 1 din membri.
Sunteti asociatie de proprietari sau numai de locatari?

Problemele dv. in bloc nu sunt neaparat "pierderile" de apa, ci modul cum este privita comunitatea in care locuiti, cum se pune problema atunci cand trebuie sa aveti niste servicii remunerate pentru ca persoanele respective sa-si faca treaba conform atributiilor din lege si sa poata fi trase la raspundere.....cum toata lumea vrea "pe gratis" si ....cand e s-o pateasca o sa bata din buze....
Nu stiu daca administratorul v-ar fura, dar faptul ca se impotriveste cu obstinatie de atata timp sa faca o verificare a apometrelor mie imi spune mai mult decat evident ca pune apa la consum asa cum vor cei din gasca. lor, pentru ca acolo este o gasca, nu o conducere si administratie de asociatie.

La verificare apometrele nu se reseteaza, ci vin inapoi incarcate fata de indexul cu care au fost trimise la verificare cu max. 100 mc in plus si asta nu e o problema pentru calculul consumului de apa.

Puteti face reclamatie la primaria de care apartineti, la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari. Daca nu sunteti asociatie de proprietari peste tot veti intampina greutati, intrucat asemenea organizatii obstesti cum sunt asociatiile de locatari nu sunt recunoscute.

Alte discuții în legătură

Consumul de apa pe scara lili77 lili77 Buna ziua .sunt pr\prietarul unui apartament si am apometru .administratorul imparte cei 90 m de apa inregistrati in plus la toti proprietarii ,fara a se ... (vezi toată discuția)
Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament alimacri49 alimacri49 Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus ... (vezi toată discuția)
Hotie legala alina_25 alina_25 Cum poti fi furat legal. Pe scurt apometrele de apa rece si calda trebuier verificat contra cost odata la 5 ani (verificare metrologica ) aceasta ... (vezi toată discuția)