avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Se poate trece ca neplatitor de TVA?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Se poate trece ca neplatitor de TVA?

Salut,
Am deschis topic separat pt ca e problema stringenta.... cel putin pt. mine..
Sunt PFA, m-am infiintat in aprilie 2007 iar in mai 2007 am trecut ca platitor de TVA (am zis ca e mai bine...no comment)
Acum sursei mele stabile de venit nu prea ii convine sa albim colaborarea din cauza ca trebuie sa-mi dea 5mil TVA. Am intrebat la finante la Focsani unde sunt inregistrat si mi s-a spus ca nu exista nicio prevedere legala prin care te poti trece neplatitor, din platitor de TVA. Activitatea mea este de prestari servicii (artistice), iar venitul sub 35.000E, iar "albirea" veniturilor imi trebuie pt un credit ipotecar.

Cineva spunea asa:

"conf. COD FISCAL: CAPITOLUL XII-Regimuri speciale
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Art. 152. - (1) Persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie poate solicita scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b)."
insa
"(7) După atingerea sau depăşirea plafonului de scutire sau după exercitarea opţiunii prevăzute la alin. (3), persoana impozabilă nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire, chiar dacă ulterior realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de scutire."

Care ar fi interpretarea corecta in cazul meu? Ca pot sau nu sa ma trec neplatitor, pt ca timp de 7 zile la inceput am fost neplatitor (cf. optiunii alese din cererea de infiintare).
Daca mai exista si alte prevederi legale in acest sens..va cer ajutorul...
Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 11:18, 6 Februarie 2008
Din cate stiu eu, daca ai optat deja pentru plata TVA, nu mai poti reveni asupra optiunii; pana pe la sfarsitul anului 2005 se putea, apoi s-au modificat reglementarile si nu se mai poate; totusi cel mai bine sa intrebi la Finante.
Odata ce ai devenit platitor de TVA si apoi realizezi o cifra de afaceri pentru care potrivit Codului fiscal esti scutit de TVA, nu mai reveni la aceasta obtiune. Ramai in continuare platitor de TVA.
Codul Fiscal din 22/12/2003

Art. 152. - (1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(3) Persoana impozabilă care îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă.
(7) După atingerea sau depăşirea plafonului de scutire sau după exercitarea opţiunii
prevăzute la alin. (3), persoana impozabilă nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire, chiar dacă ulterior realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de scutire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sc la ce cifra de afaceri devine pltitoare de tva gabi v gabi v sc neplatitoare de tva in 2007 a realizat o cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro. in 2008 ramane neplatitoare de tva? care este cifra de afaceri in 2008 ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri la care devin platitor tva gabi v gabi v o firma neplatitoare de tva ( comert) cu cifra de afaceri in 2006 de 125.896 ron, la ce cifra trebuie inregistrata ca platitor de tva si care este art. care ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva smart accounting business srl smart accounting business srl in calculul plafonului pentru care trebuie sa se inregistreze o intreprindere mica in scopuri de TVA intra si o livrare a unui bun de capital (respectiv o ... (vezi toată discuția)