Daca in cf-ul unui imobil - apartament, am inscris o ipoteca-garantie reala imobiliara, (i-am imprumutat debitorului pers. fizica. o suma de bani,(contract autentic) pe care urmeaza sa mi-o achite in rate...nu toate imi sunt scadente);
Daca debitorul meu are de achitat creante bugetare, si statul isi inscrie si el ipoteca (dupa mine), cine va avea prioritate? eu sau statul? si un temei legal, unde gasesc?
aveti un contract de ipoteca (inscris autentic) asupra apartamentului debitorului, incheiat cu acesa sau ati inscris creanta pe care o aveti impotriva debitorului in cartea funciara?
Statul nu cred ca are contract de ipoteca cu contribuabilul rau platnic, poate cel mult sa inscrie creanta in cartea funciara.
statul va sta la coada. chiar daca cere executarea silita a rau platnicului si se va ajunge si la acest imobil, intai recuperati dvs suma si apoi, statul ia ce-i ramane
Vedeti si baza legala constituita din art.142 al.(7) Cod procedura fiscala (Ordonanta nr. 92 din 24 decembrie 2003 republicata si actualizata), referitoare la creantele fiscale:
(7) Fata de terti, inclusiv fata de stat, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor au un grad de prioritate care se stabileste de la momentul in care acestea au fost facute publice prin oricare dintre metodele prevazute de lege.
De aceea, inscrierea garantiei reale a statului este opozabila dvs. numai din momentul inscrierii ei.