avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rangul sau statu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rangul sau statu?

Buna ziua,

Daca in cf-ul unui imobil - apartament, am inscris o ipoteca-garantie reala imobiliara, (i-am imprumutat debitorului pers. fizica. o suma de bani,(contract autentic) pe care urmeaza sa mi-o achite in rate...nu toate imi sunt scadente);

Daca debitorul meu are de achitat creante bugetare, si statul isi inscrie si el ipoteca (dupa mine), cine va avea prioritate? eu sau statul? si un temei legal, unde gasesc?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:25, 26 Octombrie 2010
aveti un contract de ipoteca (inscris autentic) asupra apartamentului debitorului, incheiat cu acesa sau ati inscris creanta pe care o aveti impotriva debitorului in cartea funciara?
Statul nu cred ca are contract de ipoteca cu contribuabilul rau platnic, poate cel mult sa inscrie creanta in cartea funciara.
dvs aveti prioritate.temeiul il gasiti in teoria obligatiilor.
statul va sta la coada. chiar daca cere executarea silita a rau platnicului si se va ajunge si la acest imobil, intai recuperati dvs suma si apoi, statul ia ce-i ramane
Vedeti si baza legala constituita din art.142 al.(7) Cod procedura fiscala (Ordonanta nr. 92 din 24 decembrie 2003 republicata si actualizata), referitoare la creantele fiscale:
(7) Fata de terti, inclusiv fata de stat, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor au un grad de prioritate care se stabileste de la momentul in care acestea au fost facute publice prin oricare dintre metodele prevazute de lege.
De aceea, inscrierea garantiei reale a statului este opozabila dvs. numai din momentul inscrierii ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de recuperare a restantelor de la proprietari restantieri pentru apartamente ipotecate in cazul in care banca a solicitat executarea silita. Mariussnm Mariussnm As dori sa stiu daca, prin prisma legislatiei in vigoare, asociatia de proprietari are prioritate fata de alti creditori la recuperarea restantelor chiar daca ... (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Masuri de garantie la imprumut eduardcafe eduardcafe buna ziua tuturor. imi dati va rog un sfat. as vrea sa dau cu imprumut o suma de bani, 10000 euro. ce masuri de garantie exista ca sa nu dau in bara sa umblu ... (vezi toată discuția)