avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna-ziua
as avea o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda:sunt in concediul pt cresterea copilului de la 2 la 3 ani deoarece fetita mea este bolnava si in decembrie ar implini varsta de 3 ani.Doctorita mea dat actele pt prelungire si de la 3 la 4 ani si a zis ca se poate pana la 7 ani.Daca de la 4 ani nu se mai poate prelungi iar firma la care am lucrat inainte de a intra in maternitate s-a inchis as putea beneficia de indemnizatia de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:39, 28 Octombrie 2010
1. Cred ca nu ati inteles ce v-a spus medicul. CCC nu poate fi prelungit peste varsta de 3 ani a copilului.
2. CCC pana la 3 ani expira cand copilul implineste 3 ani si trebuie sa faceti cerere catre angajator sa va inceteze suspendarea CIM si sa reluati activitatea.
3. Dupa aceea puteti intra in concediu pentru ingrijirea copilului bolna in varsta de pana la 7 ani, concediu care se acorda prin certificat medical, in baza OUG 158/2005:

Art. 26 - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 27 - (1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28 - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.

Art. 29 - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant, iar după depăşirea termenului de 90 de zile, de către medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Art. 30 - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

4. Intrebati pe medic despre ce fel de concediu este vorba. Nu cumva este vorba de aplicarea Legii 448/2006?:

Art. 12. -
(1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil cu handicap beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap sau, după caz, stimulent lunar, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, în condiţiile de acordare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007;
b) concediu şi o indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
c) program de lucru redus la 4 ore pentru părintele care are în îngrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea părintelui;
d) concedii medicale, acordate în condiţiile legii, pentru îngrijirea copilului cu handicap care necesită internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afecţiuni intercurente, precum şi pentru recuperare/reabilitare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani;
e) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 450 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
f) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei cu handicap care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a), pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
g) indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului cu handicap, în cuantum de 300 lei, acordată persoanei care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, iar pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani un ajutor lunar în cuantum de 150 lei;
h) alocaţie lunară de plasament, acordată în condiţiile legii, în cuantum majorat cu 50%.
(2) Persoana cu handicap care are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere un copil şi care nu realizează alte venituri în afara celor prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului în cuantum de 450 lei până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi de un ajutor lunar pentru creşterea copilului în cuantum de 150 lei pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani.
(3) De drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2) beneficiază, la cerere, unul dintre părinţi, persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore, cu excepţia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a)-g) şi la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelaşi timp şi calitatea de asistent personal pentru acelaşi copil sau care primesc indemnizaţia prevăzută la art. 42 alin. (4).
(5) Pe perioada acordării dreptului prevăzut la alin. (1) lit. b), pentru ceilalţi copii aflaţi în îngrijire spre creştere şi educare, persoana îndreptăţită beneficiază şi de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.
(6) Plata drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se asigură, după caz, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse, sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.
(7) Cuantumul indemnizaţiilor şi ajutoarelor prevăzute la alin. (1) lit. b), e)-g) şi la alin. (2) se actualizează anual cu indicele creşterii preţurilor de consum prin hotărâre a Guvernului.




Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna-ziua si multumesc pt promptitudinea si rapiditatea cu care mi-ati raspuns insa as vrea sa va mai intreb ceva:da ati avut dreptate pt ca sunt in CCC pana la 3 ani dar dupa cei 3 ani intru in concediu pt ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani.D-voastra ati zis sa fac o cerere catre angajator ca sa imi inceteze suspendarea CIM si sa imi reiau activitatea si abia dupa aceea sa intru in concediu pt ingrijirea copilului bolnav ;dar firma mea s-a inchis ce pot sa fac?si dupa cei 7 ani as avea dreptul la somaj daca firma s-a inchis?
Multumesc
In aceasta situatie luati legatura cu Agentia pentru Persoanele cu Handicap si cu Casa de Asigurari de Sanatate care va pot ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii acordate copiilor cu dizabilitati valeria-aurelia valeria-aurelia Buna ziua.Am o fetita cu un hadicap grav in varsta de 4 ani,eu beneficiez de indemnizatia de la 3 la 7 ani.Intrebarea mea este daca se mai poate beneficia si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani andreeadoris90 andreeadoris90 buna ,numele meu este andreea si sunt interesata cu exactitate daca pot sa reusesc sa obtin vreun ajutor indemnizatie din partea statului in cazul in care ... (vezi toată discuția)