avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiunea contractului de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiunea contractului de intretinere

speta:
doi soti au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor si sotul acesteia. cei doi soti divorteaza. sotia doreste rezolutiunea contractului, introduce actiune in instanta intrucat cei obligati la intretinere nu se achita de cele ce le incumba.
sotul se impotriveste, el sustinand ca fata de el s-a prestat intretinerea.
pt. rezolutiune am chemat in judecata pe cei doi obligati la intretinere, insa pentru a fi opozabila hotararea ce fac cu sotul? si el parte in contract...
obligatia de intretinere este indivizibila atat activ cat si pasiv si se poate cere rezolut.chiar daca nu a fost prestata intretinerea fata de un singur sot. totusi ce se intampla cu celalalt sot care se va opune
practica judiciara???
ma poate ajuta cineva?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:42, 26 Octombrie 2010
Drept consecinta a indivizibilitatii, neexecutarea fata de unul dintre creditori poate determina rezolutiunea intregului contract, iar nu pro parte.
Obligatia de intretinere nu este considerata indeplinita daca nu s-a executat
integral fata de toti creditorii.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Daniel Coman, Avocat
1. Contractul de intretinere este un contract cu titlu oneros, in temeiul caruia una din parti transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri in schimbul obligatiei pe care acesta si-o asuma de a-i presta, in natura, cele necesare traiului in tot timpul vietii, fiind, in acelasi timp, un contract aleatoriu, pentru ca durata obligatiei debitorului este in functie de durata vietii creditorului – eveniment incert (art.1635 C. civ.)
2. Prestarea intretinerii, in sarcina debitorului, este obligatia de a face, cu caracter strict personal, care, in caz de neexecutare, determina rezolutiunea contractului respectiv (art.1020 C. civ.).
3. In raport cu continutul contractului, obligatia de intretinere asumata de debitor are caracter de indivizibilitate cand este instituita in beneficiul mai multor creditori fara a se preciza ca este vorba de obligatii distincte pentru fiecare creditor, in functie de numarul si/sau valoarea bunurilor, obiect al contractului, dupa cum ele erau proprii ale fiecaruia dintre creditori sau comune. Intr-un asemenea caz, deci, debitorul nu s-a obligat sa presteze doua intretineri distincte – corespunzator a ceea ce a primit de la fiecare din creditori – ci exista o singura obligatie indivizibila (art. 1058 C. civ.).
4. In cazul unei obligatii de intretinere indivizibile, cu mai multi creditori, debitorul nu si-a indeplinit obligatia atunci cand a satisfacut numai pe unul din creditori, deoarece obligatia indivizibila nu este susceptibila de executarea partiala, sanctiunea civila a rezolutiunii contractului ducand la restituirea tuturor bunurilor, obiect al contractului, indiferent carora si in ce proportii au apartinut fiecarui creditor .
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
aandra a scris:

... insa pentru a fi opozabila hotararea ce fac cu sotul? si el parte in contract...


Oy-oy-oy! Cred ca am scris de vreo zece ori povestea asta cu "opozabilitate"vs. "putere/autoritate de lucru judecat"
Hotararea judecatoreasca este act autentic? Este! (art. 1171 Cod civ)
Actul autentic este opozabil erga omnes? Este! (art. 1173 Cod civ.)
Acum, revenind la problema d-voastra sa vedem ce zice exact art. 109 Cod pr. civ. "Oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane trebuie să facă o cerere înaintea instanţei competente".
Sotul care se opune rezolutiunii poate sa intervina in judecata insa nu-l puteti chema in judecata ca parat (ce obligatie rezultata dintr-un raport juridic i cere sa execute?) si nici sa-l faceti coreclamant.
Sigur, sigur, ceea ce am scris eu mai sus nu este practica, nu e decat putina logica iar cu logica, dupa cum ne-am invatat deja, nu ajungi prea departe.
o seara frumoasa tuturor.
E suficient ca debitorii obligatiei de intretinere sa nu-si fi executat obligatia
fata de unul dintre creditori ca sa se poata dispune rezolutiunea contractului de intretinere.

Drept consecinta a indivizibilitatii, neexecutarea fata de unul dintre creditori poate determina rezolutiunea intregului contractiar nu pro parte.
Obligatia de intretinere nu este considerata indeplinita daca nu s-a executat
integral fata de toti creditorii.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
Daniel Coman, Avocat
Eu as introduce si sotul pentru opozabilitatea hotararii si fata de aceasta.Formulati si un capat de cerere prin care ca urmare admiterii actiunii fata de debitorii intretinerii sa dispuna iesirea din indiviziune fata de fostul sot,adica un partaj de bunuri comune ,acest capat urmand apoi sa-l disjungeti pana la solutionarea rezolutiunii.

Alte discuții în legătură

Obligatia solidara - obligatii complexe - exemplu: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere rodica_post rodica_post OBLIGATII COMPLEXE Obligatia solidara se poate naste fie prin acte juridice, fie printr-o dispozitie speciala a legii (solidaritatea legala). a) In ... (vezi toată discuția)
Obligatia baneasca de intretinere. ContSters280604 ContSters280604 Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu. Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract vladescumihaela vladescumihaela Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este ... (vezi toată discuția)