avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... proces asigurator pentru RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

proces asigurator pentru RCA

Buna ziua,



Toata tarasenia a pornit in 2007 cand in timpul unei delegatii de serviciu am tamponat un alt autoturism. La momentul respectiv mi-am recunoscut culpa, am platit amenda primita si i-am predat in sediul politiei o copie dupa RCA soferului cu autoturismul avariat.
Polita RCA a autoturismului pe care il conduceam a fost emisa in ianuarie 2007, asigurator: Omniasig, cand autoturismul se afla in leasing, iar in perioada dintre emiterea politei RCA si data accidentului autoturismul a intrat in proprietatea efectiva a societatii la care eram angajata, ceea ce a determinat diferente intre numerele de pe placutele masinii, dar politistul a zis ca RCA este valida deoarece este stipulat nr sasiului masinii. Dupa accident, tot in 2007 autoturismul a fost radiat din circulatie pe motiv de dauna totala.
Soferul implicat in accident si-a reparat masina utilizand polita Casco care era emisa de Omniasig invocand ca nu I-am predat o copie dupa RCA.
Acum sunt chemata in judecata de Omniasig pentru recuperarea daunelor pe motiv ca la momentul accidentului nu aveam polita RCA valabila emisa pe numele meu si ca soferul autoturismului avariat nu avea la dosar copie dupa polita RCA.Ei au interogat baza de date CEDAM in 2008 cand autoturismul era deja radiat.
Le-am trimis pe e-mail copie dupa RCA-ul de atunci(am avut noroc si am gasit polita RCA in original la dosarul masinii) dupa talonul masinii si dupa cartea de identitate, dar nu am primit niciun raspuns.
Ce ma sfatuiti sa fac ca sa ii determin sa renunte la acuzatii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluca hecsko , utilizator 22:02, 28 Octombrie 2010
La momentul accidentului aveati o polita in vigoare.Legislatia aplicabila este Ordinul 113133/2006-28.11.In art.27 alin(2) se precizeaza ca asigurarea ramane in vigoare pana la expirarea perioadei de valabilitate inscrisa in documentul de asigurare daca utilizatorul devine noul proprietar iar prima de asigurare a fost achitata integral.
Nu are relevanta faptul ca autoturismul a fost radiat ulterior producerii accidentului.
Persoana prejudiciata avea dreptul sa apeleze la polita CASCO,asiguratorul acestuia are dreptul de a recupera suma platita drept despagubire in termen de 3 ani de la asiguratorul de raspundere civila al persoanei vinovate sau de la acea persoana.Fiind in discutie acelasi asigurator,demersul acestuia nu are obiect:aveati o asigurare valabila,nu puteti fi obligata la plata in aceste conditii.
Daca va cheama in judecata,faceti dovada ca Omniasig era asiguratorul de raspundere civila,pretentiile fiind neintemeiate.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
floare _de_ colt, utilizator
Buna seara,
Va multumesc frumos pt raspuns, acum m-am linistit.:)
Va doresc toate cele bune.
e cam ciudata speta.... nu are logica ca Omniasig sa fi despagubit pe RCA si apoi sa se indrepte impotriva dumneavoastra pentru recuperarea despagubirii platite (pentru ca inseamna ca au recunoscut ca polita e valida); probabil OMNIASIG a fost asiguratorul CASCO al celui pagubit si vine in regres in baza art.22 din Legea nr.136/1995; in aceasta situatie, ei trebuie sa deschida un dosar pe RCA si sa compenseze intre ele sumele
Aveti dreptate, Omniasig a fost atat asiguratorul Casco al celui pagubit cat si asiguratorul RCA al firmei la care eram angajata.
Dintr-un motiv sau altul copia politei RCA pe care am predat-o pagubitului la sediul politiei nu a ajuns la ei si din acest motiv s-au indreptat in justitie cate mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)
Accident masina no_body no_body Am fost lovit intr-o intersectie de catre un autoturism ce avea asigurare la omniasig, accident fara victime. Era valabila o intelegere intre parti, dar in ... (vezi toată discuția)
Daca rca-ul extern nu imi acopera dauna, pot deschide dosar pe casco pt diferenta? luoana luoana Daca RCA-ul nu acopera reparatia, pot deschide dosar pe Casco pt diferenta....eventual sa impart daunele...anumite reparatii sa le fac pe rca, celelalte pe ... (vezi toată discuția)