avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu intretinerea

In cazul in care o societate comerciala isi desfasoara activitatrea/ are sediul social/ intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica (Conform contract de inchiriere ), sunt deductibile chletuielile cu energia electrica , apa , gazele in cazul in care aceste facturi de utilitati nu sunt pe numele societatii comerciale ci pe numele persoanei fizice ?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:02, 27 Octombrie 2010
hm, daca ai inserat in contractul de inchiriere o astfel de clauza, in cazul acesta acele cheltuieli sunt deductibile.
La obligatiile locatarului exista un articol conform caruia: Pe toata durata inchirierii locatarul va suporta toate cheltuielile referitoare la utilitatile consumate pentru folosinta bunului inchiriat, respectiv gaz, curent, telefon, apa-canal, degajarea gunoiului etc. Ajunge sau mai trebuie ceva adougat?
este de ajuns. mai mult, in situatia in care prin contract v-ati fi obligat sa faceti anumite reparatii, cheltuielile cu acele reparatii sunt deductibile.
sunt doua aspecte :
1. Daca am fi avut un contract de comodat , ch. enumerate sunt deductibile , cf. art 21 cf
m) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente unui sediu aflat în locuinţa proprietate personală a unei persoane fizice, folosită şi în scop personal, deductibile în limita corespunzătoare suprafeţelor puse la dispoziţia societăţii în baza contractelor încheiate între părţi, în acest scop;

si norme :
37. În cazul în care sediul unui contribuabil se află în locuinţa proprietate a unei persoane fizice, cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente sediului sunt deductibile în limita determinată pe baza raportului dintre suprafaţa pusă la dispoziţie contribuabilului, menţionată în contractul încheiat între părţi, şi suprafaţa totală a locuinţei. Contribuabilul va justifica cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente sediului cu documente legale, cum sunt contractele încheiate cu furnizorii de utilităţi şi alte documente.

2. Dar avem un contract de inchiriere intre persoana fizica - proprietar si persoana juridica - chirias .
Persoana fizica datoreaza impozit pe venitul din cedarea folosintei bunurilor , conform art 62 .
In acest caz , persoana fizica va trebui sa declare si sa plateasca impozit pentru acele cheltuieli pe care in mod normal ar fi trebuit sa le suporte in calitatatea sa de proprietar, dar le suporta chiriasul , in cota parte cu suprafata inchiriata .
temei legal pentru cele de mai sus :
(1) Venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură şi se stabileşte pe baza chiriei sau a arendei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei sau arendei. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispoziţiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

multumim Magda, ne-ai furnizat niste informatii foarte importante. =D>

Alte discuții în legătură

Deductibilitate cheltuieli de intretinere apartament inchiriat vasco_dan vasco_dan Am o intrebare legata de cheltuielile cu apartamentul inchiriat in Bucuresti de catre o persoana juridica din alta localitate de la o persoana fizica. In ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma: inregistrarea facturilor de utilitati daca spatiul este inchiriat ElenaComanescu ElenaComanescu Buna sera, Am si eu rugamintea sa imi spuneti cum se procedeaza cu facturile de utilitati daca noi am inchiriat un spatiu cu contract si facturile de ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat biancamarianca biancamarianca As vrea sa stiu in ce masura se poate deduce TVA-ul si cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit pe firma in cazul in care spatiul in ... (vezi toată discuția)