avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contractul de comodat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contractul de comodat

As vrea sa stiu in ce masura se poate deduce TVA-ul si cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit pe firma in cazul in care spatiul in care functioneaza este folosit in baza unui contract de comodat cu asociatul(administratorul)? Este valabil un astfel de contract, se pot face reparatii si imbunatatiri la acest spatiu sau care ar fi o varianta mai buna?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GHEORGHE POPA , Consultant fiscal 19:32, 16 Septembrie 2008
Se pot face imbunatatiri si cheltuielile sunt deductibile, in masura in care contractul de comodat va permite modificarea iar modificarile pentru care veti face cheltuieli , sunt necesare si servesc desfasurarii activitatii societatii dvs
si in ce priveste TVA-ul se poate deduce?
In Codul civil la art. 1560 coroborat cu art.1561, se precizeaza faptul ca:fapta de a imprumuta un lucru pt.a fi utilizat de altcineva cu obligatia de restituire dupa un termen,denumita pe scurt"comodat"are un caracter esential gratuit.
In situatia in care un bun este pus la dispozite gratuit altei persoane fizice, sau juridice,toate cheltuielile efectuate cu acel bun,inclusiv T.V.A. aferent achizitiei de bunuri si servicii destinate acelui bun, sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal. Recuperarea de T.V.A in cazul de fata nu e posibila.
Comodatarul (cel caruia ii este imrumutat bunul) este dator sa ingrijeasca, ca un bun proprietar, de conservarea lucrului imprumutat si nu poate sa foloseasca bunul decat potrivit destinatiei sale.

Deci spune de conservare si nu de imbunatatire sau modificare. (modernizare)
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
ContSters42967, utilizator
Norme metodologice Cod Fiscal
„Art. 48
............
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
…….....
- cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
………..”
dodepopa a scris:

Norme metodologice Cod Fiscal
„Art. 48
............
38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
…….....
- cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit înţelegerii din contract, pentru partea aferentă utilizării în scopul afacerii;
………..”



OK, domnule Popa dar una este impozitul pe profit si alta ce spuneti dumneavoastra. Este vorba totusi de TITLUL III

Impozitul pe venit din Codul fiscal:
ART. 48 precizeaza

Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla



Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2008
ContSters42967, utilizator

Alte discuții în legătură

Inregistrare fiscala traductaor autorizat mihaela_suciu mihaela_suciu Buna ziua, Am obtinut autorizatia de traducator si doresc sa ma inregistrez fiscal. Am fost la administratia fiscala de care apartin, respectiv in Brasov, ... (vezi toată discuția)
Amortizare chelt. amenajari la cladire sediu social in baza unui contract de comodat stelach stelach Buna ziua, Cheltuielile efectuate la o cladire ce reprezinta sediu social al unei firme in baza unui contract de comodat, sunt deductibile fiscal? Cum sunt ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate chirii AncaZah AncaZah Se considera cheltuiala deductibila chiria unui spatiu chiar daca aceasta nu constituie sediul societatii si exista doar un contract de inchiriere intre firma ... (vezi toată discuția)