avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si postnatal

Buna ziua.
Am fost pana pe data de 19.10.2010 in concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani iar pe data de 20 mi-am reluat activitatea la locul de munca.Acum sunt insarcinata si incepand cu 01.12.2010 intru in concediu prenatal . Doresc sa stiu cum se calculeaza acest concediu pre si postnatal avand in vedere ca in ultimele 6 luni anterioare datei de 01.12.2010 am luat indemnizatie pentru primul copil pana pe data de 19.10.2010 si o sa am si salariul de la angajator pe o perioada de 1 luna si 12 zile.

Si inca o intrebare. La calculul indemnizatie pentru al doilea copil intra veniturile nete de la prima indemnizatie sau cele brute?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
alinatug, utilizator
Cel mai recent răspuns: alinatug , utilizator 15:21, 27 Octombrie 2010
1. In cele 12 luni premergatoare nasterii sunt luate in calcul si lunile in care s-a beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
2. Indemnizatia pentru CCC este un venit net.
In cazul indemnizatiei pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani am inteles .

N-am inteles cum se calculeaza venitul pe care o sa-l am in perioada pre si postnatal.

Multumesc.
Cred ca am inteles si va rog sa-mi confirmati sau infirmati.

Baza de calcul a concediilor pre si postnatal se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Dar chiar si asa as avea o nelamurire. De unde stie angajatorul ce venituri am avut eu in CCC sau de treaba asta se ocupa cei de la casa de asig de sanatate? Banii pentru perioada in care sunt in pre si postnatal ii iau prin angajator, de asta imi este neclar.
alinatug, utilizator
1. Din OUG 148/2005:
Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.

2. Asadar indemnizatia de CCC se ia in calcul si la indemnizatia pentru concediul de maternitate.
3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza ca medie zilnica a veniturilor pe 6 luni inainte de eveniment.
4. Aduceti adeverinta de la Primarie cu veniturile din indemnizatia de CCC.
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ce ne-am face fara dumneavoastra? :)
Va multumesc mult pentru raspunsuri si va doresc o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Florina87 Florina87 Buna ziua! As vrea sa stiu care imi va fi valoarea concediului maternal daca am ca si baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate 5850 lei. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal raluca8113 raluca8113 ce acte imi trebuie pentru a beneficia de concediu prenatal si de banii aferenti? de cand se considera ca se incepe concediul prenatal si cand se ... (vezi toată discuția)