avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat la suta sanse ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat la suta sanse ?

O femeie in varsta 77 ani (atunci), locuia cu fiul, nora si cei 2 copii ai acestora intr-un apartament cu 3 camere.
Fiul, un alcoolic la vremea aia, e internat de nora in spital pt o perioada mai lunga de timp. In acest timp, nora o convinge pe soacra sa vanda ap proprietate al batranei si sa locuiasca separat de fiu.
Batrana vinde ap (se intampla in 2003), plateste taxele notariale si sume mari restante la intretinere , lumina, etc. Cumpara o garsoniera pt folosinta fiul ei pe numele ei si un ap cu 2 cam.
Intentia dansii a fost ca ap cu 2 cam sa fie pe numele ei, a norei si a uneia din nepoate, in cote egale. Dupa incheierea actelor , chiar asa s-a exprimat " suntem toate trele proprietare"
Numai ca surpriza, cand am vazut actul erau cumparatori nora cu o cota de 50%, nepoata cu 50 % si batrana cu drept de abitatie viagera in dormitor

1) cate sanse are batrana sa obtina ori o cota din ap (cum vroia initial), ori banii pe o cota sau intreg ap
scuze ar avea.. ea nu putea citi actul, era cu cataracta la un ochi, iar la celalalt are dioptrie mare, nu are decat 8 clase, ea a vazut doar numele tuturor scrise pe act, de aceeasi marime.
Acte ca avea sau nu discernamant, nu exista
2) daca batrana le actioneaza in judecata, procesul poate fi continuat de mostenitori? ( acum are 84 ani). Pe ce motiv ar putea sa se judece ?
3 ) daca batrana nu incepe un proces, actul ala de vanzare poate fi atacat de fiul acesteia ? Daca demonstreaza ca s-a cumparat cu banii batranei, pe care in mod firesc, i-ar fi mostenit

va multumesc anticipat pt raspunsuri si rabdare
seara buna tuturor!

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:00, 28 Octombrie 2010
batrana poate solicta nulitatea relativa a contractului de vanzare cumparare pentru vicii de consimtamant. Procesul poate fi continuat de mostenitori.
Fiul poate solicita numai nulitatea absoluta a vanzarii.

av. Bostina Elena
Daca nora era casatorita cu fiul batranei inseamna ca este si el proprietar pe o cota de 1/4 din apartament.
Imi pare rau, dar batrina nu mai poate face nimic acum , trebuia sa ii explice notarului ca pretul cu care se achzitioneaza apartamentul este contributia ei exclusiva si atunci, anterior contractului de vanzare, putea sa incheie un contract de donatie din care sa rezulte ca a donat norei si nepoatei suma de bani pentru achizitionarea apartamentului si in acest caz avea sansa sa revoce donatia si sa ceara banii inapoi.
[batrana poate solicta nulitatea relativa a contractului de vanzare cumparare pentru vicii de consimtamant. Procesul poate fi continuat de mostenitori.
Fiul poate solicita numai nulitatea absoluta a vanzarii.
]
Smechera mutare a facut nora. Se pare ca a fost bine sfatuita.
Eu ma intreb daca in contarctul de cumparare al ap cu 2 camere batrana nu are calitatea de parte (cumparator), unde se mai pune problema consimtamantului (viciat) ?


da, chiar smechera.. nu m-am implicat la vremea respectiva ca au zis ca or sa aiba grija de ea, dar au parasit-o, iar batrana desi cu drept de abitatie a ajuns la azil.
pe batrana n-o mai intereseaza practic, ci pe fiu.. c-au facut asta pe muteste.

cel putin, la nivel teoretic, ceva sanse sunt ? astfel de proces implica costuri mari si nu prea merita sa te arunci fara sanse

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu abitatie viagera alllydiana alllydiana Buna ziua!Am si eu o intrebare,acum 7 ani am cumparat un apartament cu 3 camere in Ploiesti cu abitatie viagera (proprietarul sa ramana pana moare).De curand ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Am 90 de ani, unde sa ma duc la varsta mea, am muncit o viata....cine poate sa-mi faca dreptate? licamirela licamirela Buna ziua, dragi forumisti! Va descriu o situatie grava din punct de vedere moral, in numele unei batrane batuta de soarta, in speranta ca ne veti da ... (vezi toată discuția)