Eu sunt cetatean roman si m-am casatorit in Bulgaria. Sotia mea este cetatean bulgar si am descoperit ca in Bulgaria trebuie inregistrata casatoria pentru ca statul sa aiba evidenta. Exista si in Romania un loc unde trebuie inregistrata aceasta casatorie pentru statul roman? Precizez ca amandoi ne-am pastrat cetateniile si in afara de faptul ca sotia a adaugat numele meu de familie la al ei, nu au existat alte schimbari de statut.
Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, casatorie, deces) intocmite in strainatate au putere doveditoare in Romania numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane.
Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
In conformitate cu prevederile art.42 alin.(2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, introdus prin Legea nr. 94/2004, "Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita INSCRIEREA in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla”.
La Primarie la stareqa civila puteti solicita o asemenea inregistrare si a se face mentuiune despre ea pe actul dv. de nastere
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Transcriere acte
octavian77
sunt casatorit in strainatate si as vrea sa transcriu certificatul de casatorie si certificatul de nastere al unuia dintre copii. As vrea sa stiu daca pt face ... (vezi toată discuția)