avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... transcriere acte
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

transcriere acte

sunt casatorit in strainatate si as vrea sa transcriu certificatul de casatorie si certificatul de nastere al unuia dintre copii. As vrea sa stiu daca pt face acest lucru la ambasada Romaniei din tara unde locuiesc?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 12:30, 26 Septembrie 2012
Legea 119/1996:

Art. 40
(1) Intocmireda actelor de stare civila privind cetatenii romani aflati in strainatate se face la misiunile diplomatice, la oficiile consulare de cariera ale Romaniei sau la autoritatile locale competente.
(2) Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii priveste, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla; inscrierea se face cu aprobarea sefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motiveaza.
(3) Autoritatea competenta in materie de evidenta a populatiei repartizeaza misiunilor diplomaatice si oficiilor consulare ale Romaniei liste cu coduri numerice precalculate in vederea inscrierii lor in actele de nastere intocmite si in certificatele eliberate in baza acestora.


Puteti cere ambasadei transcrierea actelor de stare civila mentionate, dar tinand cont ca si in tara durata depaseste 6 luni, la ambasada s-ar putea sa aveti o mare surpriza (negativa) privitoare la durata de rezolvare a cererii.
Succes!
Pe pagina ambasadei Romaniei din tara unde va aflati, la Servicii consulare / Inscriere acte de stare civila veti gasi detalii referitoare la inscrierea certificatelor de stare civila (acte si costuri).

De exemplu in Italia:
- pentru certificatul de casatorie
[ link extern ]
- pentru certificatul de nastere
[ link extern ]
In tara in mod sigur nu dureaza 6 luni ci mult mai putin (as zice mai putin de o luna). Pe pagina consulatului pe care vi l-am dat ca exemplu scrie asa:

Daca se doreste obtinerea certificatului in termen de urgenta (48 de ore), se platesc inca 30 euro.
In momentul de fata timpul de asteptare pentru obtinerea certificatului de casatorie este de aproximativ 2 săptămâni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriti-ma va rog: copil nascut in strainatate, certificat de nastere romanesc prin consulat ioana d ioana d"arc am un copil nascut in strainatate,are certificat strain dar am fost si la ambasada romaniei din tara respectiva si iam facut certificat romanesc,acum e in tara ... (vezi toată discuția)
M-am casatorit cu un cetatean egiptean la ambasada egiptului ... Sofia Popescu Sofia Popescu M-am casatorit cu un cetatean egiptean la ambasada Egiptului din Londra. Certificatul este supralegalizat, cu stampilele ambasadei din Londra si MAE ... (vezi toată discuția)
Casatoria oficiata in strainatate trebuie inregistrata? ovidav ovidav Buna ziua, Eu sunt cetatean roman si m-am casatorit in Bulgaria. Sotia mea este cetatean bulgar si am descoperit ca in Bulgaria trebuie inregistrata ... (vezi toată discuția)