Va rog respectuos, pe cat va sta in putinta sa ma ajutati cu un sfat avizat.
Incerc sa fiu cat se poate de succint. In luna octombrie 1985 (nefiind casatorit la acea vreme)
am incheiat un contract de construire a unui apt. cu 2 camere cu Oficiul Judetean pt.Construirea
si Vanzarea Locuintelor (O.J.C.V.L.) de la acea vreme. Blocul cu pricina era in constructie asa ca
in luna februarie a anului urmator (1986) am participat la receptia locuintei contractate, prilej
cu care mi s-au inmanat cheile apartamentului. Momentul receptiei a fost data de la care s-au cal-
culat cei 10 ani de scutire de impozit de care beneficiau cei care isi construiau locuinte noi de
la stat (potrivit legislatiei de la acea data). Deci am fost considerat ca fiind proprietar al apt.din
acel moment. La incheierea contractului de construire am platit un avans de cca.80.000 lei, iar pentru
restul de cca.65.000 lei (rata+dobanda)am incheiat un contract de imprumut cu C.E.C.-ul (singura institutie
de creditare de atunci) pe o perioada de 15 ani, fiindu-mi calculate transe egale pe intreaga
perioada. C.E.C.-ul a achitat constructorului, eu urmand sa rambursez imprumutul prin retinere
directa pe statul de plata de catre angajator in contul C.E.C.(asa cum se stipula in contract si
cum s-a si intamplat), pana la achitarea integrala. Fiindca pe atunci toti cetatenii
se aflau in "campul muncii" si pentru ca ratele urmau sa fie platite prin retinere de catre angajator
(intreprindere de stat), C.E.C.-ul (de stat) nu mi-a solicitat nici un fel de garantii. Prima luna din
care am inceput sa returnez imprumutul a fost chiar luna in care s-a facut receptia (februarie 1986).
La o luna dupa ce am intrat in posesia locuintei(martie 1986) m-am casatorit cu actuala inca sotie,
si ne-am mutat impreuna in spatiul meu (ea locuind anterior cu chirie la o matusa de-a ei).La acel
moment proaspata sotie cunostea faptul ca am rate la C.E.C.,eu neavand suma integrala la data
incheierii contractului de construire. Dupa 24 de ani de convietuire sotia intenteaza actiune de divort
si ameninta ca la partaj va revendica cota ce crede ea ca i se cuvine din apartament caci, spune ea,
dupa ce m-a suportat atatia ani (mentionez ca ultimii 10 ani am "convietuit" traind complet separati
ca si relatii de cuplu din dorinta exclusiv a ei, pe care mi-a impus-o) are si ea dreptul la o rasplata.
Din casatorie au rezultat 2 copii, care acum sunt majori: cel mare a terminat o facultate, cel mic e
inca student).
Intrebarile care ma framanta sunt urmatoarele :
1).In cazul separatiei de bunuri, (in afara celor strict gospodaresti -aparatura casnica, mobilier etc.-
dobandite in cursul convietuirii comune) sotia, poate avea si pretentii asupra unei anumite cote
din apartamentul dobandit de mine inaintea casatoriei dat fiind ca eu figurez singur in contractul de
construire si in "Titlul de Proprietate" care mi-a fost eliberat de catre Cartea Funciara iar creditul
contractat cu C.E.C-ul l-am achitat integral exclusiv eu (prin retinere pe statul de plata), sotia
cunoscand la data cand s-a incheiat casatoria noastra ca eu am credit la C.E.C.? Ma refer strict la o cota
din proprietate si nu la o sulta echivalenta valorii imbunatatirilor aduse locuintei (minime in cazul nostru).
2).Separatia de bunuri se judeca in mod automat concomitent cu procesul de divort dat fiind ca sotia nu a
facut nici o mentiune despre partaj in cererea de chemare in judecata ? Sau poate ca trebuie ca eu sa solicit
acest lucru in intampinare ? Sau e nevoie sa fac o cerere reconventionala prin care sa solicit si partajul ?
Oricum eu as opta pentru calea amiabila a unei tranzactii. Trebuie sa fac mentiune de aceasta in intampinare ?
Va multumesc cu multa stima pentru rabdarea de a parcurge aceste multe randuri si pentru raspunsul competent si
lamuritor pe care il astept cu mult interes.
Nu mai apasati tasta enter asa des, scrieti normal si lasati textul sa se aranjeze singur in pagina, este extrem de greu de citit mesajul dvs.
Dupa ce m-am chinuit sa-l citesc, va pot spune urmatoarele:
1. la partaj sotia nu poate solicita cota din apartament. Este bunul dvs. propriu si nu intra in masa partajabila. Dar, are un drept de creanta, pt ca a contribuit la plata ratelor, asa ca pregatiti-va sa ii returnati banii respectivi - daca instanta ii admite cererea;
2. actiunea in partaj este imprescriptibila, adica poate fi intentata oricand. Daca doriti tranzactie nu faceti cerere, ci vorbiti cu sotia.
La cele aratate cu profesionalism de distinsa dna consilier ,adaug recomandarea de a va intelege cu sotia asupra modului de impartire a bunurilor si intelegerea dvs care va va reprezenta vointa expresa va face parte din sentinta care se va pronunta si va fi definitiva,conf.art.271 c.pr.pen.
Avantajul este ca instanta se pronunta repede pe intelegerea dvs si ca platiti numai 3% din valoarea bunurilor ca taza de timbru,suma care va va fi restituita dupa pronuntarea hotararii judecatoresti
Va cer iertare pt. neglijenta in redactarea texului.E ca urmare a faptului ca anterior am lucrat cu un editor de text si apoi am facut copy/paste in casuta.Va sunt recunoscator pt, consultanta acordata care e cat se poate de lamuritoare.Faptul ca mi-ati raspuns cu atata promptitudine ma indatoreaza si-mi da curaj sa va mai deranjez cu o problema legata de subiect.Ce pot face in situatia urmatoare:
la inceputul perioadei de deteriorare a relatiilor conjugale, la insistentele sotiei am fost de acord sa cumparam o garsoniera (in care a mutat-o pe mama ei ce avea o situatie locativa rea).La notar s-a prezentat sotia iar in contract figurez si eu ca sot al cumparatorului.
1) Daca la partaj ne intelegem sa includem in masa partajabila doar bunurile casnice(ptr.o taxa de timbru mai mica) si instanta da o hotarare definitiva, sotia va putea sa fructifice ulterior o eventuala creanta privitoare la ratele pe care eu le-am avut la C.E.C.? Creanta ei se naste doar din faptul ca in perioada cand eu plateam un credit ea imi era sotie sau trebuie sa faca dovada ca a platit si ea din ratele mele ? Mentionez deasemenea ca in ultimii ani ea a facut mai multe credite bancare iar respectivele sume le-a folosit in interes propriu.(eu nu pot sti cuantumul sumelor imprumutate si nici bancile creditoare=secret bancar).Nu e valabila reciproca privind creanta mea asupra acestor sume?
2) Ce se intampla daca nu introduc in masa partajabila garsoniera comuna? Sotia o poate vinde dupa divort fara ca eu sa stiu dat fiind ca e in posesia contractului de vanzare cumparare iar eu care sunt trecut ca si sot iar dupa pronuntare nu-i voi mai fi sot ?
Va multumesc foarte mult.
Ea are doar un drept de creanta, pt ca dvs. sunteti proprietarul, dar este logic ca bugetul lunar era ciuntit de rata, iar la buget contribuia si sotia.
In ceea ce priveste creditele, nu se va considera ca sunt doar ale ei, ci tot comune, masa partajabila fiind compusa din active ( bunuri) si din pasive ( datorii) deci impartiti tot:) asa ca, din contra, poate veti avea de platit la creditele ei.
Garsoniera este bun comun pt ca e achizitionata in timpul casniciei, intra automat in masa partajabila - deci se imparte - nu conteaza cine e trecut pe contract ( e ff simplu - se demonstreaza cu certif. de casatorie ca erati casatorit). Sotia nu poate vinde singura.
In ceea ce priveste intrebarea daca puteti partaja doar o parte din bunuri, este posibil, dar trebuie sa va atrag atentia ca actunea in partaj este imprescriptibila, deci poate fi intentata oricand, si se poate suplimenta masa partajabila.
Daca sunteti interesat de cheltuieli mai mici ( ca toata lumea:) ) puteti depune la primul termen o tranzactie si va recuperati taxa de timbru, deci puteti include, fara probleme, absolut tot in masa partajabila, sa terminati balciul.
Va recomand sa angajati un avocat, el va sti cum e cu tranzactia si va va ajuta in toate demersurile.
Succes!
Cei de varsta mea traiesc vremuri ciudate atunci cand sunt tarati prin tribunale !Afli ca sot/sotie poate parasi oricand domiciliul conjugal caci nimic nu-i poate ingradi dreptul la libera circulatie; poate comite adulter ca nu-l mai incrimineaza vreun cod; poate face credite pt.ca le plateste celalalt sot etc. Are dreptul sa nu-ti raspunda daca intrebi cumva unde a lipsit iar daca insisti cand iti spune ca nu te priveste poti fi acuzat ca agresezi verbal. Daca-i ceri sa contribuie la cheltuielile comune te refuza spunandu-ti ca facturile de la furnizori vin pe numele tau (doar te pretinzi proprietar).Si inca mai cate! Si la toate ai o singura alternativa:DIVORT. Doar nu te tine nimeni cu sila intr-o relatie. Iar dupa divort esti FALIT. Casatoria a devenit un "contract" prea neserios ca sa mai merite sa-l inchei. Si platesti la greu daca ai naivitatea sa crezi ca in spatele unui zambet interesat se ascunde un CARACTER.
Va sarut mana cu multa pretuire pt. ca m-ati luminat asupra unor lucruri pe care nu le stiam. Sunt ingrozit de ce ma asteapta ; dar mai tare ma sperie gandul ca in ultimii 10 ani am stat sub acelasi acoperis cu cineva care a planuit fiecare pas pe care l-a intreprins. Inca odata mii de multumiri.
Alte discuții în legătură
Divort cu partaj
caterine
Buna seara..am si eu o intrebare.Sunt casatorit de 2 ani din aceasta casatorie a rezultat un baietel in vrsta de 1 an si 6 luni.Inaintea casatoriei am locuit ... (vezi toată discuția)