avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj

Va rog respectuos, pe cat va sta in putinta sa ma ajutati cu un sfat avizat.
Incerc sa fiu cat se poate de succint. In luna octombrie 1985 (nefiind casatorit la acea vreme)
am incheiat un contract de construire a unui apt. cu 2 camere cu Oficiul Judetean pt.Construirea
si Vanzarea Locuintelor (O.J.C.V.L.) de la acea vreme. Blocul cu pricina era in constructie asa ca
in luna februarie a anului urmator (1986) am participat la receptia locuintei contractate, prilej
cu care mi s-au inmanat cheile apartamentului. Momentul receptiei a fost data de la care s-au cal-
culat cei 10 ani de scutire de impozit de care beneficiau cei care isi construiau locuinte noi de
la stat (potrivit legislatiei de la acea data). Deci am fost considerat ca fiind proprietar al apt.din
acel moment. La incheierea contractului de construire am platit un avans de cca.80.000 lei, iar pentru
restul de cca.65.000 lei (rata+dobanda)am incheiat un contract de imprumut cu C.E.C.-ul (singura institutie
de creditare de atunci) pe o perioada de 15 ani, fiindu-mi calculate transe egale pe intreaga
perioada. C.E.C.-ul a achitat constructorului, eu urmand sa rambursez imprumutul prin retinere
directa pe statul de plata de catre angajator in contul C.E.C.(asa cum se stipula in contract si
cum s-a si intamplat), pana la achitarea integrala. Fiindca pe atunci toti cetatenii
se aflau in "campul muncii" si pentru ca ratele urmau sa fie platite prin retinere de catre angajator
(intreprindere de stat), C.E.C.-ul (de stat) nu mi-a solicitat nici un fel de garantii. Prima luna din
care am inceput sa returnez imprumutul a fost chiar luna in care s-a facut receptia (februarie 1986).
La o luna dupa ce am intrat in posesia locuintei(martie 1986) m-am casatorit cu actuala inca sotie,
si ne-am mutat impreuna in spatiul meu (ea locuind anterior cu chirie la o matusa de-a ei).La acel
moment proaspata sotie cunostea faptul ca am rate la C.E.C.,eu neavand suma integrala la data
incheierii contractului de construire. Dupa 24 de ani de convietuire sotia intenteaza actiune de divort
si ameninta ca la partaj va revendica cota ce crede ea ca i se cuvine din apartament caci, spune ea,
dupa ce m-a suportat atatia ani (mentionez ca ultimii 10 ani am "convietuit" traind complet separati
ca si relatii de cuplu din dorinta exclusiv a ei, pe care mi-a impus-o) are si ea dreptul la o rasplata.
Din casatorie au rezultat 2 copii, care acum sunt majori: cel mare a terminat o facultate, cel mic e
inca student).
Intrebarile care ma framanta sunt urmatoarele :
1).In cazul separatiei de bunuri, (in afara celor strict gospodaresti -aparatura casnica, mobilier etc.-
dobandite in cursul convietuirii comune) sotia, poate avea si pretentii asupra unei anumite cote
din apartamentul dobandit de mine inaintea casatoriei dat fiind ca eu figurez singur in contractul de
construire si in "Titlul de Proprietate" care mi-a fost eliberat de catre Cartea Funciara iar creditul
contractat cu C.E.C-ul l-am achitat integral exclusiv eu (prin retinere pe statul de plata), sotia
cunoscand la data cand s-a incheiat casatoria noastra ca eu am credit la C.E.C.? Ma refer strict la o cota
din proprietate si nu la o sulta echivalenta valorii imbunatatirilor aduse locuintei (minime in cazul nostru).
2).Separatia de bunuri se judeca in mod automat concomitent cu procesul de divort dat fiind ca sotia nu a
facut nici o mentiune despre partaj in cererea de chemare in judecata ? Sau poate ca trebuie ca eu sa solicit
acest lucru in intampinare ? Sau e nevoie sa fac o cerere reconventionala prin care sa solicit si partajul ?
Oricum eu as opta pentru calea amiabila a unei tranzactii. Trebuie sa fac mentiune de aceasta in intampinare ?

Va multumesc cu multa stima pentru rabdarea de a parcurge aceste multe randuri si pentru raspunsul competent si
lamuritor pe care il astept cu mult interes.
Cel mai recent răspuns: mihaculipici , utilizator 20:54, 16 Iunie 2011
La orice varsta suntem pusi in situatii de acest gen, macar ati avut o casnicie are a rezistat totusi ceva timp. In ziua de azi casniciile daca trec de 1 an sunt considerate de lunga durata:)
Unde e "la bine si la greu"? "ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta"?

Oricum, ma bucur ca v-am fost de folos.
Mai mult succes in viitoarea casnicie, caci viata merita traita!

Va rog sa ma ajutati! Situatia e aproape similara.... nu conteaza mult povestea... este vorba despre mama mea. Ideea e ca s-a facut partajul, urmeaza sa faca intabularea, insa nu mai gaseste procesul verbal de predare-primire a apartamentului incheiat intre ea si acest OJCVL. CUI sau UNDE #-o ne putem adresa pentru un duplicat? Multumesc!!! e o urgenta!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj caterine caterine Buna seara..am si eu o intrebare.Sunt casatorit de 2 ani din aceasta casatorie a rezultat un baietel in vrsta de 1 an si 6 luni.Inaintea casatoriei am locuit ... (vezi toată discuția)
Contract de construire incheiat in perioada recursului la divort Grasu_Sorin Grasu_Sorin Buna ziua, v-as ruga daca puteti sa ma ajutati intr-o problema juridica. Doresc sa achizitionez un apartament si notarul a gasit niste \"probleme\" in ... (vezi toată discuția)
La partaj poate fi folosita hotararea de divort? sper2020 sper2020 Divort pronuntat in anul 1983 iar partajul nu a fost facut. Hotararea de divort spune: - se desface casatoria din vina sotiei - sotia nu era angajata - ... (vezi toată discuția)