avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general capitaluri proprii negative
Discuție deschisă în Contabilitate în general

capitaluri proprii negative

la sfarsitul lui 2009, in bilant, capitalurile proprii sunt negative.Ce inseamna asta?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:55, 31 Octombrie 2010
ART. 26 Cod fiscal

Pierderi fiscale

(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

(2) Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care îşi încetează existenţa prin divizare sau fuziune nu se recuperează de către contribuabilii nou-înfiinţaţi sau de către cei care preiau patrimoniul societăţii absorbite, după caz.

(3) În cazul persoanelor juridice străine, prevederile alin. (1) se aplică luându-se în considerare numai veniturile şi cheltuielile atribuibile sediului permanent în România.

(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.

(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Art 69 din Legea 31 /1990 republicata

Daca se constata o micsorare a capitalului social, acesta va trebui reintregit sau redus, mai inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de beneficii.


ddena a scris:

la sfarsitul lui 2009, in bilant, capitalurile proprii sunt negative.Ce inseamna asta?
multumesc


Inseamna ca aveti datorii mai mari decat activele existente (imobilizari + stocuri + lichiditati).
Inseamna ca aveti Activul Net Contabil (ANC) negativ.
ANC se calculeaza ca diferenta intre activul total si datorii.

Conform Legii 31/1990, art. 69:
Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capital propriu negativ la bilant 2009 STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, as dori sa stiu cum se trateaza capitalurile proprii negative. Societatea are o pierdere din 2009 de acoperit iar la finelele anului nu a acoperit-o ... (vezi toată discuția)
Pierdere contabila microintreprindere simina_anca simina_anca Pana in 2009 societatea a fost platitoate de impozit microintreprindere, in 2010 platitoare de impozit pe profit, in 2011 din nou microintreprindere. In 2009 ... (vezi toată discuția)
Acoperire pierdere simomagda simomagda Buna ziua ! O societate prezinta in balanta la 30.iunie 2009 urmatoarele solduri Sd 117.01 10.077,40 (pierdere pe anii 2006,2007,2008 ) si Sc 117.02 8087,42 ... (vezi toată discuția)