Pun si eu niste intrebari cu speranta ca ma poate “lumina” cineva. In anul 2005 am cumparat de la vecina mea un imobil compus dintr-o camera de locuit si o bucatarie. Aferent acestui imobil, in aceeasi curte, se afla si un teren pe care mi-am construit un garaj. Acest imobil + terenul aferent se afla intr-o curte apartinand SC ATT SA si a fost cumparat de vecina mea in anul 2001 in baza legii 112/1995.
Intrucat dreptul de proprietate nu putea fi instrainat decat dupa 10 ani, am apelat la un avocat pentru intocmirea unei promisiuni de vanzare-cumparare in care se specifica faptul ca am achitat vecinei suma stabilita, ca sunt de acord sa achit toate taxele de transcriere in momentul in care legea ne va permite si ca vanzatoarea nu mai are nicio pretentie de la mine. Tot aici se mentioneaza ca vanzatoarea se obliga sa se prezinte pentru incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare la cererea mea sau in caz contrar prezenta promisiune constituie contract de vanzare-cumparare valabil incheiat. In luna februarie 2011 se implinesc 10 ani a fost cumparat imobilul si trebuie sa imi transcrie dreptul de proprietate insa vecina a decedat cursul acestui an iar la doua luni dupa ea a decedat si fiica ei care cunostea tot demersul pe care l-am facut.
Intrebarea mea este daca mai e nevoie sa ne adresam nepotilor vecinei in momentul in care dorim sa ne trecem imobilul pe nume?! Pana la a cata generatie trebuie sa apelam pentru a intra in drepturi (mai cu seama ca nepotii sunt plecati in Spania si nu mai putem intra in contact cu ei)?
da terbuie sa va adresati nepotilor care sunt mostenitori din clasa 1 de mostenitori, ei sunt singurii care pot in situatia dvs. sa intocmeasca actul potrivit cerintelor legii.
sau daca nepotii nu vor sa vina sa faca formalitatile, va puteti adresa instantei cu o actiune prin care sa se consfinteasca vanzarea..adik promisiunea de v-c sa aiba valoarea unui contract de v-c
Dar nu mai dau de ei, sunt plecati din tara. Atunci ce valoare mai are promisiunea de vanzare-cumparare in care avocatul spune ca in caz de neprezentare a vanzatorului prezenta promisiune constituie cantract de vanzare-cumparare valabil incheiat?!
dar cine va stii ca vanzatorul nu s-a prezentat? trebuie sa incercati sa luati legatura cu nepotii si apoi faceti cerere in instanta...sau macar sa aflati adresa lor din spania ca sa ii citeze instanta..sau sa faceti dovada ca ati incercat macar sa-i contactati.
Ma gandeam ca atunci cand o sa intabulez locuinta pe numele meu nu va mai fi necesar sa se mai prezinte nepotii atata vreme cat am promisiunea de vanzare-cumparare certificata de avocat in baza art.3 lit.1 teza 3 din legea 51.