avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intelegere amiabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intelegere amiabila

In urma cu 2 ani am avut parte de un incident neplacut, care s-a soldat cu un proces intentant celor care m-au agresat. Anul acesta(2010), am primit ca solutionare favorabila pt mine, dar cei in cauza au depus apel, au facut recurs. De curand am fost contactat de catre cei inculpati pentru a ne intelege amiabil. Au spus ca sunt de acord sa-mi plateasca daunele morale. Intrebarea mea este: Ce ar trebui sa fac daca sunt de acord cu aceasta solutionare amiabila? Care sunt pasii de urmat?
Fapta nu a fost una foarte grava, conform Codului Penal, incadrarea este in art. 180, loviri sau alte violente, am primit ingrijiri medicale 8-9 zile.
Eu m-am constituit parte civila prin care am cerut daune morale.
Acum vor sa ajungem la o intelegere, dar in cazul in care voi accepta intelegerea amiabila ce ar trebui sa fac? Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
ionelbv, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:52, 29 Octombrie 2010
depinde care este incadrarea juridica a faptei; poate nu mai este posibila o intelegere daca vatamarile care vi s-au adus au fost foarte serioase
Detaliati despre ce fapte este vorba si care este incadrarea lor juridica pentru a putea primi un raspuns concret la problema pusa de dvs.
Este foarte bine ca inculpatii doresc achitarea daunelor morale.
Consfintirea acestei intelegeri se poate face prin incheierea unui inscris in fata unui avocat, insa trebuie vazut in ce context se doreste achitarea acestor daune morale, pentru ca exista infractiuni pentru care nu opereaza impacarea partilor sau retragerea plangerii dupa caz, astfel ca in acele cazuri nu este inlaturata raspunderea penala a inculpatilor.
Consultati avocat pentru a verifica exact cum stau lucrurile inainte de a lua o decizie.
Inteleg ca sunteti parte vatamata intr-un dosar penal ce are ca obiect art.180, alin.2, C.Penal (lovire sau alte violente, cu ingrijiri medicale sub 20 de zile) si ca sunteti in recurs. Pentru aceasta infractiune, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Impacarea trebuie sa aiba loc in fata instantei, adica va prezentati toti la termenul de judecata pe care il veti avea in recurs si dati o declaratie ca v-ati impacat. Aveti insa grija ca inainte de asta sa va luati banii pentru ca, dupa ca instanta va lua acea declaratie, nu mai puteti face nimic daca nu-i primiti.
Vad ca ati reeditat raspunsul la 20.35 ( in timp ce va raspundeam) si ati completat ca este vorba de art.180 al.2 c.pen.
Impacarea partilor in cazul acestei infractiuni inlatura raspunderea penala, bineinteles daca nu v-ati judecat deja in recurs.
Fireste ca instanta ia act de impacarea partilor in sala de judecata, insa achitarea sumelor cu titlu de daune morale de catre inculpati , nu se va face in fata instantei , ci asa cum am aratat.

Alte discuții în legătură

Lovire theodor3500 theodor3500 Va rog sa-mi spuneti din practica dvs ce consecinte sunt daca o persoana este reclamata pentru insulta amenintare si lovire.Precizez ca exista un martor ocular ... (vezi toată discuția)
Lovire marcica marcica In urma unei loviri soldata cu ingrijiri medicale de 9-10 zile poate fi fapta penala? Si ce despagubiri pot optine? (vezi toată discuția)
Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)