Va rog sa-mi spuneti din practica dvs ce consecinte sunt daca o persoana este reclamata pentru insulta amenintare si lovire.Precizez ca exista un martor ocular iar victima agresiunii are certificat medico legal de 2-3 zile ingrijiri medicale.
In functie de circumstante se oate primi de la o amenda administrativa pana la o amenda penala. deaemenea se pot primi si despagubiri-daune materiale si morale-.
deci 2- 3 zile de ingrijiri nu reprezinta infractiune , cf art 180, apoi amenintarea este o fapta care cf procedurii penala "trebuie sa alarmeze", problema apare deoarece persoana in cauza are un martor, care o poate sustine. Problema este ca asa zisa victima se poate constitui parte civila in procesul penal si va poate cere daune morale si materiale (cele materiale se dovedesc cu doc de la spital cu bonuri chitante pt tot ce a avut nevoie victima sa isi procure pt ingrijirea ranilor rezultate in urma lovirii), din pacate cele morale nu se pot cuantifica "suferinta nefiind cuantificabila". cea mai buna cale sa scapati este sa va intelegeti cu victima sa ii dati o suma de bani, daca nu este exagerata, si sa dea o declaratie ca nu are pretentii (in fata organelor de cercetare penala sau la notar). ipoteza negativa in ceea ce va priveste este suportarea unei amenzi penale .
uitati ce prevede codul pt amenintare:
Ameninţarea
Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze.
Art. 193 / C. pen. în vigoare
Art. 210 / noul C. pen.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
si ce prevede pt infractiunea de lovire (la care nu outeti fi incadrat victima obtinand sub 10 zile de ingrijiri medicale- deci nu e fapta)
Lovirea sau alte violenţe
Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice.
Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Art. 180 / C. pen. în vigoare
Art. 185/ Noul C. pen.
Art. 185 / Noul C. pen. prevede agravante: dacă au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile (alin. 3) sau dacă au fost săvârşite asupra unui membru de familie (alin. 4).
Acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu la situaţia prevăzută la alin. 4.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, chiar atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
2-3 zile de ingrijiri medicale nu reprezinta infractiune????
Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile., adica lovirea sau actele de violenta care au pricinuit 2, 3, 4, 5, etc, zile de ingrijiri medicale, pana la cel mult 20 inclusiv.
fapta dvs constituie infractiunea de loviri si alte violente, care presupun ca o absoarbe pe cea de amenintare, in masura in care l ati amenintat ca o as il loviti, si ulterior l ati si lovit. daca l ati amenintat cu savarsirea unei alte infractiuni, atunci nu se mai absoarbe.
de principiu ar trebui sa se dicpuna inceperea urmaririi penale si ulterior scoaterea de sub urmarire penala, intrucat fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
de principiu , dar pot exista si exceptii , si este posibil, desi nu probabil, sa fiti trimis in judecata.
Invinuit
ambros ionut
Am batut si eu pe cineva si mi a venit acasa citatie sa ma prezint pe data de 06 01 2011 la politie. Baiatul zice ca are 7-8 zile de ingrijiri medicale ce pot ... (vezi toată discuția)