avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorarea valorii actiunilor fara a majora capitalul ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorarea valorii actiunilor fara a majora capitalul social al unui SA

buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu idei, texte de lege sau practica pentru urmatoarea speta:
un SA hotaraste printr-o aga extraord sa majoreze valoarea actiunilor fara a majora capitalul social. in sensul ca din 1.800 de actiuni a cate 5 lei fiecare vor fi doar 30 de actiuni a cate 3.000 lei fiecare.
din cate am putut eu verifica nu exista text in legea 31/90 cu privire la asa ceva, insa SA din speta vrea cu totdinadinsul sa fie asa, si chiar au aflat ca si o alta soc , respectiv banca au facut acelasi lucru
cu toate ac. ORC nu vrea in ruptul capului sa preia dosarul si ulterior sa-l si aprobe si trimite spre public.
o situatie ciudata, insa va rog fffffff mult sa ma ajutati, multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 15:23, 1 Noiembrie 2010
Care este ratiunea unui asemenea pas?
Pentru societatile a caror actiuni sunt tranzactionate la bursa se practica miscarea in sens contrar. Adica se emit mai multe actiuni, pentru a scadea valoarea ei si a o face mai atractiva, respectiv se face un “split” o divizare.
Iar SA care nu se tranzactioneaza pe o piata bursiera nu au de ce sa faca asa. Nu are nici un sens.

Ar putea avea un sens in cazul actiunilor la purtator materializate, pentru a avea costuri mai mici pe actiunea tiparita. (Asemanator cu bani, costurile de tiparire sunt cam aceleasi, valoarea bancnotelor diferita)

Cei de la ORC sunt cam depasiti. In principiu se modifica valoarea nominala a actiuni deci se produce o modificare a actului constitutiv. In actul modificator se mentioneaza doar atat: in locul a “x” actiuni cu valoarea nominala de “a” capitalul social se imparte in “y” actiuni cu valoarea “b”. Cei de la ORC trebuie doar sa va incaseze taxele si sa va roage sa mai treceti des pe la ei.
partea proasta este ca cei de la orc spun ca nu am text de lege care sa-mi perimta asa ceva fara a majora capitalul social, am incercat sa le explit decizia asociatilor si ca prin hot extraord a AGA pot sa fac ce vreau atata tp cat nu incalc nici o lege, in acest sens legea nu-mi interzice operatiunea........ dar nici nu-mi spune ca pot.
sunt intr-o "miiune imposibila " pemanenta cu cei de la ORC de fiec data cand merg la ei invat o cu totul alta procedura si imi cer cu totul alte lucruri pentru aceeasi operatiune
va multumesc mult de ajutor si promtitudine
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Pai aratatile legea ca aveti dreptul si obligatia ca fiecare modificare a actului constitutiv trebuie inscrisa la ORC. Asta inseamna ca orice s-a modificat. Un actionar, administratori, valoarea nominala a actiunilor. Si mai intrabati apoi de ce nu doresc sa primeasca banii pentru taxe? Dar cum v-am spus, ce sens poate avea aceasta. Credeti ca pe mine ma intereseaza ca am 1 actiune de 3000 RON sau 600 actiuni a 5 RON adica tot 3000 RON. Nu influenteaza nici drepturile si nici obligatiile mele.
un SA hotaraste printr-o aga extraord sa majoreze valoarea actiunilor fara a majora capitalul social. in sensul ca din 1.800 de actiuni a cate 5 lei fiecare vor fi doar 30 de actiuni a cate 3.000 lei fiecare.

Stimate domn, situatia dvs nu este nici ciudata, nici speciala.

Faceti o hotarire AGA in care, prin articol unic, modificati valoarea nominala a unei actiuni.
Nu majorati capitalul, ci doar valoarea nominala.

Este foarte simplu si nu vad unde poate fi mirarea in ce priveste o astfel de modificare. Este o operatiune banala.

Aveti nevoie de unanimitate.
Daca nu reusiti sa ii convingeti, cereti ajutor specializat.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Faceti o AGA in baza art. 121 din Legea nr. 31/1990, republicata, si majorati valoarea nominala a unei actiuni de la 5 lei la 3000 lei. Simplu, fara stres. Nu inteleg de ce registrul v-a refuzat actele. Trebuia sa le preia si sa dea rezolutie de respingere, care era atacabila.

Alte discuții în legătură

Majorare capital social macnav macnav Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie, si as vrea cateva indrumari in acest sens. In speta: un SRL cu doi asociati, fiecare avand 50-50 parti sociale. Unul ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu actionarii minoritari in cazul micsorarii numarului de actiuni? Instantlife Instantlife Va cer ajutorul in elucidarea urmatoarei probleme. La un SA inchis se hotaraste micsorarea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni. Prin ... (vezi toată discuția)
Data majorarii capitalului social lorin7774 lorin7774 Care este data cu care o majorare de capital social se inregistreaza ? Data AGA, data eliberarii CIM de la ORC, data la care opereaza majorarea societatea de ... (vezi toată discuția)