avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare

Cand expira cazierul unei persoane condamnate la 2 ani cu suspendare?


1. La expirarea termenului de incercare? Care este in jur de 2-5 ani + durata pedepsei? (art. 86)
2. Sau dupa 5 ani (art. 135)

Totodata in cazul #1 intervine reabilitarea de drept sau trebuiesc respectate conditiile de la art. 137:

a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.


?!

Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:59, 28 Octombrie 2010
Reabilitarea intervine, in acest caz, conform prevederilor art. 86 C.pen,
conform cu daca condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
In cazul pedepselor cu suspendare, reabilitarea este de drept si intervine la implinirea termenului de incercare.In situatia dvs: 2 ani pedeapsa cu suspendare conditionata pe un termen de incercare de 2 ani, inseamna 4 ani in total.Dupa 4 ani de la ramanerea definitiva a hotararii prin care vi s-a aplicat aceasta pedeapsa, veti fi reabilitat de drept.Ca sa fiti sigur ca nu mai apare dupa acest termen pedeapsa in cazier, faceti o cerere de reabilitare in instanta, sa se constate intervenita reabilitarea de drept.In acelasi timp, in cei 4 ani sa nu mai existe vreo condamnare, sa aveti o buna conduita si sa achitati cheltuielile de judecata din procesul in care vi s-a dat condamnarea cu suspendare.
In cazul pedepselor cu suspendare conditionata e executarii pedepselor, reabilitarea de drept intervine daca in termenul de incercare compus din cuantumul pedepsei plus un interval de 2 ani condamnatul nu savarseste o alta infractiune in termenul de incercare si daca nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei-art.86 c.pen.
Termenul de reabilitare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
In cazul pedepselor cu suspendarea executarii sub supraveghere, reabilitarea de drept intervine daca in termenul de incercare compus din cuantumul pedepsei plus un interval de 2 pana la 5 ani stabilit de instanta, condamnatul nu savarseste o alta infractiune si daca nu s-a pronuntat revocarea suspendarii executarii pedepsei.-art.86 indice 6 c.pen.
Termenul de reabilitare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept DumitruConstantin DumitruConstantin Am fost condamnat in iunie 2009 la pedeapsa de 2 ani si jumatate cu suspendare. Cand intervine reabilitarea? (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept - procedura OviDN OviDN Cum are loc reabilitarea judecatoreasca in cazul unei condamnari de 1 an cu suspendare ( martie 2008). (vezi toată discuția)
Reabilitarea in cazul unei pedepse cu suspendarea executarii sub supraveghere victorn victorn am primit inchisoare cu suspendare 10 luni!si perioada de supraveghere de 3 ani si 10 luni! cand se poate cere reabilitarea s-au mai bine zis stergerea ... (vezi toată discuția)